Social

Contractele de muncă sunt obligatorii şi în “perioada de probă”

Sorin Tudose
8 sep 2013 2122 vizualizări
Unii angajatorii au obiceiul de a ţine în probă angajaţi fără nicio formă legală

De cele mai multe ori angajatorii folosesc această scuză pentru a scăpa de amendă, aceasta fiind în valoare de 10.000 de lei pentru fiecare munictor fără forme legale de muncă. Chiar şi în cazul în care un angajat chiar se află în perioada de probă el tot trebuie să aibă contract individual de muncă. “Chiar şi acum mai găsim angajatori care spun că nu au contracte individuale de muncă pentru angajaţi deoarece aceştia ar fi în perioada de probă. Unii dintre ei nu înţeleg, alţii se fac că nu înţeleg că perioada de probă este prevăzută şi ea în Codul Muncii. Pe durata acestei perioade salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii”, ne-a spus Eliza Botezatu, şefa Inspectoratului Teritorial de Muncă. În Codul Muncii la capitolul 1, Articolul 31 privind perioada de probă este stipulat că angajatorul poate verifica aptitudinile unui munictor pană la 120 de zile în anumite cazuri.” Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere”, se arată în primul punct al articolului amintit mai sus. Important de ştiut, pe durata sau la sfarşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.