Social

Cat poate sta un bolnav internat în spital pe banii statului?

Raluca Manolache
8 sep 2013 11469 vizualizări
Vrancenii au stat prin spitale în prima jumătate a acestui an aproape 208.000 de zile

Spitalele trebuie să se supună normelor impuse de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea în ceea ce priveşte durata optimă de spitalizare pe secţii/ compartimente. Aşa se face că în normele de punere în aplicare a contractului cadru se menţionează cat ar trebui să stea în spital un bolnav în funcţie de secţia unde este internat. Conform informaţiilor postate pe site-ul Centrului de Cercetare şi Evaluare a Serviciilor de Sănătate, în spitalele din Vrancea bolnavii au strans în primele şase luni din acest an 208.000 de zile spitalizare. Cei mai mulţi bolnavi s-au adresat Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani. Situaţia pe fiecare unitate sanitară se prezintă astfel, la Spitalul Militar de Urgenţă cei 4.658 de pacienţi au fost internaţi 32.609 de zile, la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani cei 16.824 de pacienţi au stat internaţi 104.784 de zile, iar la Spitalul Adjud cei 5.404 de pacienţi au stat internaţi 28.686 de zile. La Spitalul Panciu cei 1.681 pacienţi au  stat internaţi 10.341 de zile, la Spitalul Vidra cei 1.672 de pacienţi au stat internaţi 7.821 de zile, iar la Spitalul de Psihiatrie Dumbrăveni cei 998 de pacienţi au stat internaţi 24.278 de zile. În următoarele randuri vă vom prezenta, pentru o serie de specialităţi, durata optimă de spitalizare pe secţii valabilă pentru toate categoriile de spitale:


 - boli infecţioase – 7 zile;
 - HIV/SIDA – 7 zile;
 - boli parazitare – 5 zile;
 - boli profesionale – 10 zile;
 - cardiologie – 7 zile;
 - dermatovenerologie -7 zile;
 - diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice – 7 zile;
 - dializă peritoneală - 9 zile;
 - endocrinologie – 5 zile;
 - gastroenterologie – 6 zile;
 - imunologie clinică şi alergologie copii -    6 zile;
 - medicină internă -7 zile;
 - nefrologie -7 zile;
 - neonatologie (nn şi prematuri) – 5 zile;
 - neonatologie (prematuri) -17 zile;
 - neurologie – 8 zile;
 - pneumologie -    10 zile;
 - psihiatrie acuţi -14 zile;
- anestezie şi terapie intensivă - ATI – 4 zile;
 - chirurgie generală - 7 zile;
 - ginecologie  - 5 zile;
 - oftalmologie – 4 zile.

Se atrage însă atenţia că pentru tuberculoză multidrogrezistentă (TB MDR) durata optimă de spitalizare este de 120 de zile, iar pentru prematurul mic şi foarte mic durata optimă de spitalizare este de 110 zile. “La spitalele/secţiile aferente poziţiei nr. 49 din tabel, (recuperare, medicină fizică şi balneologie), durata optimă de spitalizare pentru recuperare pediatrică - distrofici şi patologie posttraumatică sau neurologică de tip infirmitate motorie cerebrală pediatrică este de 60 de zile, iar pentru recuperare medicală, alta decât cea de medicină fizică şi balneologie este de 21 de zile, cu excepţia cazurilor complexe după intervenţii neurochirurgicale: traumatisme vertebro-medulare, traumatisme craniocerebrale, tumori operate şi cazuri complexe neurologice: hemiplegie, boala Parkinson, scleroza multiplă, sechele motorii postencefalopatii, pentru care durata optimă de spitalizare este de 30 de zile”, se arată în norme.  (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.