Social

Bolnavii cu TBC rezistent la tratament, 100 de zile de spitalizare

Raluca Manolache
4 sep 2013 2649 vizualizări
Tratamentul costă în jur de 4.000 de lei pe an şi este administrat bolnavilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, în cadrul programului naţional de control al tuberculozei

Rezistenţă la medicamentele anti-TBC! Tuberculoza continuă să facă “victime” printre vranceni şi o parte dintre bolnavi ajung să fie diagnosticaţi cu tuberculoză multidrog-rezistentă, afecţiune foarte greu de tratat. Opt pacienţi care se află în evidenţele medicilor pneumologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani sunt în tratament pentru această afecţiune, rezistenţa la medicamente fiind generată de cele mai multe ori de tratamentul incomplet efectuat sau inadecvat. Aceasta pentru că unii dintre pacienţi întrerup de la sine tratamentul, imediat ce se simt mai bine chiar dacă medicii încearcă să îi convingă să-l urmeze pană la vindecarea completă. În cazul acestor pacienţi se complică şi tratamentul, care este unul destul de costisitor. Bolnavii cu rezistenţă la medicamente sunt nevoiţi să ia, în unele cazuri, zi de zi, timp de şase luni şase tipuri de medicamente, iar timp de 18 luni să ia patru feluri de tratamente. Aşa se face că pentru un pacient cu tuberculoză multidrog-rezistentă medicamentele pentru un an de zile costă 4.000 de lei. Tatamentul este administrat bolnavilor la Spitalul Judeţean Focşani în cadrul programului naţional de control al tuberculozei. Medicii specialişti spun că pană în acest moment nu au întampinat probleme cu privire la tratamentele bolnavilor, fiind organizate licitaţii pentru achiziţionarea tuturor medicamentele. “Spre deosebire de tuberculoza "obişnuită", care poate fi vindecată complet, cu medicamente accesibile şi la costuri reduse, cazurile TB-MDR şi TB-XDR necesită tratamente mult mai costisitoare, mai "agresive" (4-7 medicamente în asociere, administrate zilnic, cu efecte adverse importante) mai îndelungate (în medie 24 de luni), cu perioade mai lungi de spitalizare (peste 100 de zile) şi cu şanse mai reduse de vindecare. Apariţia rezistenţei la medicamentele anti-tuberculoase majore transformă aşadar tuberculoza, dintr-o boală vindecabilă, într-o boală greu curabilă sau chiar incurabilă”, se arată într-o informare a Fundaţiei Romanian Angel Appeal (RAA), care a anunţat că s-au primit medicamentele necesare tratamentului neîntrerupt, complet şi de calitate al bolnavilor de tuberculoză multidrog-rezistentă (TB-MDR) din Romania. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.