Postul de inspector, de la recomandarea de partid la moştenirea de familie
Inspectorii şcolari nou-numiţi în funcţii şi-au preluat ieri mandatele, după ce au avut o primă şedinţă dimineaţă cu inspectorul general şi inspectorul general adjunct al IŞJ. Profesoara Vasilica Zaharia le-a cerut inspectorilor cu experienţă să facă echipă cu cei nou-numiţi, să le transmită acestora din urmă cunoştinţele lor, dar a avut grijă să le comunice că legătura cu ziariştii (SIC!) se ţine numai prin intermediul purtătorului de cuvant, plecat în aceste zile la Constanţa, unde participă la o consfătuire. Inspectorul adjunct Luminiţa Balaban a primit sarcina de a reorganiza comisiile dar numai după ce distribuie noii inspectori în birouri. După o analiză serioasă, inspectorilor nou-veniţi li s-a făcut loc în instituţie, aceştia fiind mai mulţi decat cei pe care i-au înlocuit. Astfel, inspectorul de limba romană pentru gimnaziu Anişoara Piţu va împărţi acelaşi birou cu inspectorul de limba romană pentru liceu Silvia Chelariu, iar Robert Graur s-a mutat în biroul de vizavi cu Dănuţ Săcrieru, preotul Ion Dragu şi noua inspectoare de istorie Silvia Bocăneanu. Inspectoarele de limbi străine Marilena Gurgu şi Svetlana Baciu vor împărţi acelaşi birou, iar Tincuţa Zahariuc are doi noi colegi: Mihail Fîsan şi Ionel Ambrozie. Inspectorul pentru proiecte educaţionale Lidia Dumbravă va împărţi acelaşi birou cu Ionuţ Ţandără la etajul I al instituţiei, iar Doina Collavini şi Aurora Lefter au fost mutate la parter, unde vor fi colege de birou cu Gabriela Oloeriu, noua inspectoare pentru învăţămant primar, şi
Maria Costache, inspectoarea pentru minorităţi. Inspectorul de biologie Codruţ Lovin a fost direcţionat către biroul ocupat de Maria Dochia, Ion Ionaşcu şi Daniela Sîrghie. Singurul inspector care nu va avea coleg de birou este
Bogdan Ciubotaru, fostul director al Colegiului Economic, care a preluat biroul lui Bănel Bărbieru.
“Nu a fost o prioritate faptul că am soţul membru PSD”
Şcoala “Duiliu Zamfirescu” Focşani a dat în acest an şcolar doi inspectori: Anişoara Piţu, pe care nu am găsit-o ieri la inspectorat, şi Gabriela Oloeriu, care aştepta să preia mandatul de la colega Lina Vlăsceanu. Numele acesteia din urmă era vehiculat de anul trecut pentru preluarea acestui post. Noul inspector pentru învăţămant primar şi preşcolar este soţia consilierului PSD Liviu Oloeriu şi membră de partid, la social-democraţi. Consideră însă că nu acest aspect a contat în nominalizarea sa pentru postul de inspector. ”A contat acest lucru, dar nu a fost o prioritate faptul că am soţul membru PSD. Eu cred că rezultatele profesionale au contat mai mult. Nu cred că partidul are vreun interes să promoveze oameni slab pregătiţi. Pentru mine este o onoare această numire”, ne-a declarat Gabriela Oloeriu. Aceasta va avea un mandat dificil, avand de coordonat atat învăţămantul primar cat şi preşcolar, unde problemele sunt numeroase şi sensibile. Colegă de birou îi va fi Maria Costache care va răspunde de problemele minorităţilor cărora va trebui să le găsească rezolvare. Titulară a Şcolii Coroteni, inspectoarea are 13 ani vechime în învăţămant, toţi la aceeaşi unitate de învăţămant şi spune că ştie foarte bine cu ce probleme se confruntă comunităţile de rromi, declarandu-se dispusă să colaboreze cu toţi cei care doresc. “Nu sunt de etnie rromă, dar cunosc foarte bine problemele comunităţii. Sunt foarte multe probleme de rezolvat şi îmi propun să rezolv problemele care ţin de educaţie pentru că pentru celelalte trebuie implicaţi alţi factori”, ne-a declarat noua inspectoare. Despre nemulţumirea Partidei Rromilor vizavi de venirea acesteia în IŞJ, Maria Costache ne-a precizat că nu crede că are vreo legătură cu persoana sa. “Oricine ar fi venit în locul meu ar fi fost tratat la fel. Etnia rromă trebuie să ştie că nu este singura care are probleme, ci sunt şi altele. La Coroteni, de exemplu, este un copil de etnie maghiară”, ne-a mai declarat inspectoarea Maria Costache.
Noul inspector de educaţie fizică vrea buget propriu
Profesorul de educaţie fizică şi sport Ionel Ambrozie este unul dintre cei trei inspectori pe care i-a dat anul acesta Colegiul “Edmond Nicolau” Focşani. Acesta declară că vrea să reformeze mişcarea sportivă din judeţ şi pare horărat pentru început. “Îmi propun să fac echipă în permanenţă împreună cu colegii mei şi să realizez cateva lucruri durabile şi eficiente, cum ar fi apariţia a celei de-a doua ore de educaţie fizică şi sport în licee, să reuşim să aducem această disciplină în examenul de bacalaureat şi să contribuim la o nouă programă de educaţie fizică şi sport modernă, eficientă şi transparentă”, a precizat Ionel Ambrozie. Propunerile sale ar trebui să aibă şi sprijinul parlamentarilor din partid pentru a deveni realitate. Acesta a mai declarat că îşi propune să elaboreze o strategie pentru rezolvarea problemelor sportului şcolar şi nu a ascuns faptul că va cere ca fiecare unitate şcolară să aibă de anul viitor buget propriu dedicat activităţilor sportive. Colegul de cancelarie Mihail Fîsan îi va fi şi coleg de birou la IŞJ lui Ionel Ambrozie. Al treilea inspector dat de Colegiul “Edmond Nicolau” este profesorul de biologie Codruţ Lovin, fiul profesorului Virgil Lovin, cunoscut pentru exigenţa sa de la clasă. Codruţ Lovin nu a fost ieri la IŞJ, fiind plecat la o consfătuire.
Funcţia de inspector poate fi moştenită?
Inspectorul pentru proiecte educaţionale Ionuţ Ţandără, profesor la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza”, este fiul fostului inspector pentru învăţămant primar Gigu Ţandără. Proaspătul inspector s-a făcut remarcat prin proiectele pe care le-a coordonat în ultimul an, dar va avea un mandat greu alături de Lidia Dumbravă, împreună cu care va trebui să realizeze proiecte pentru atragerea finanţărilor europene în vederea dezvoltării învăţămantului vrancean şi să convingă şi alte cadre din judeţ să o facă. Un volum mare de muncă va fi depus şi de proaspătul inspector responsabil cu dezvoltarea resursei umane, Bogdan Ciubotaru, fostul director de la Colegiul Economic, pe care l-am găsit ieri în noul birou după ce a preluat documentaţia de la democrat-liberalul Bănel Bărbieru. “Am găsit organizare bună şi vreau să facem treabă. Doresc calitate în învăţămant, ori asta înseamnă perfecţionare, dezvoltarea resurselor umane, ceea ce înseamnă în primul rand promovarea examenelor de grad. Trebuie să convingem cat mai multe cadre didactice să se perfecţioneze pentru că astfel avem şi calitate. Munca de aici este o continuare a activităţii de director de şcoală care trebuie să aibă ca prioritate perfecţionarea cadrelor didactice”, ne-a declarat Bogdan Ciubotaru. Rămane de văzut cum va reuşi noua echipă de conducere de la Inspectoratul Şcolar, agreată de PSD/USL să “motorizeze” activitatea pentru ca anul şcolar să înceapă în bune condiţii. (Mihaela VLĂDESCU)