Spitalul Judeţean trebuie să scoată bani din piatră seacă
Spitalul Judeţean din Focşani riscă să nu primească niciun ban pentru serviciile furnizate bolnavilor peste valoarea contractată cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. Cel puţin acesta este mesajul transmis de Ministerul Sănătăţii juristului Constantin Mandrilă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani ca răspuns la un memoriu făcut de către acesta la Bucureşti. Constantin Mandrilă a trimis o informare cu privire la situaţia financiară a unităţii, o situaţie critică în condiţiile în care banii alocaţi nu sunt suficienţi nici pentru plata salariilor şi utilităţilor. Adresa a fost transmisă după ce managerul a trebuit să semneze actul adiţional la contractul de management care prevede că în cazul existenţei pe o perioadă de 3 luni consecutiv a plăţilor restante a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, conform prevederilor contractuale sau legale, pot fi demişi. Constantin Mandrilă a menţionat că nu se poate respecta această clauză în condiţiile în care, deşi se fac eforturi pentru a se găsi fonduri, situaţia financiară rămane critică. Aceasta şi în condiţiile în care în momentul în care a preluat unitatea, luna decembrie 2012, spitalul avea datorii de aproape 15 milioane lei.
Plangerea unui director...
“Banii primiţi lunar de la CAS Vrancea nu sunt suficienţi nici măcar pentru plata cheltuielilor salariale şi a utilităţilor. Astfel, unitatea sanitară face eforturi disperate să găsească metode alternative pentru a-şi desfăşura activitatea şi, mai ales, pentru a putea asigura bolnavilor medicaţia şi materialele sanitare necesare. Fiind cea mai mare unitate sanitară din judeţ şi singurul spital de urgenţă din Vrancea tratăm cele mai grave şi mai complexe cazuri medicale, lucru care inevitabil duce la creşterea costurilor serviciilor medicale acordate. Deşi serviciile medicale realizate peste valoarea contractată nu sunt decontate de către CAS Vrancea, ca unitate sanitară avem obligaţia legală şi morală să tratăm pacienţii, nu putem condiţiona sau programa tratarea bolnavilor în funcţie de bugetul alocat”, se arată în adresa transmisă de managerul Constantin Mandrilă Ministerului Sănătăţii.
Şi răspunsul de la minister ...
După această înştiinţare, s-a primit şi un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii, care nu oferă prea multe soluţii de “ridicare” a spitalului din această situaţie critică. Ba mai mult, managerul este “informat” că serviciile oferite bolnavilor peste valoarea de contract pot rămane nedecontate. “(...) din bugetul FNUASS, casele de asigurări nu decontează cheltuieli de personal şi utilităţi, contractele încheiate cu furnizorii de servicii medicale sunt pentru plata acestora (serviciilor), urmărind realizarea echilibrului financiar. Suplimentarea fondurilor alocate asistenţei medicale spitaliceşti poate fi avută în vedere la deblocarea sumelor reţinute conform prevederilor legale în vigoare, pentru execuţia prudentă, la o nouă rectificare a bugetului pentru anul în curs. (...) Spitalele sunt instituţii publice finanţate integral din venituri proprii şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare care presupune acoperirea cheltuielilor din veniturile obţinute, în condiţiile unui management implicat în găsirea unor soluţii pentru încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat. (...) Efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe propria răspundere şi nu atrage nicio obligaţie din partea casei de asigurări de sănătate cu care s-a încheiat contractul”, se arată în răspunsul oferit de Ministerul Sănătăţii Spitalului din Focşani. În aceste condiţii rămane de văzut cum va supravieţui cea mai mare unitate sanitară din judeţ, care acordă servicii la peste 50.000 de oameni în fiecare an. (Raluca MANOLACHE)