Social

Spitalul Mare vrea sub aripa reformatoare a Ministerului Sănătăţii

Raluca Manolache
1 sep 2013 1019 vizualizări
La Constanţa s-a organizat o dezbatere regională pe tema proiectelor de acte normative privind restructurarea sistemului sanitar, ocazie cu care s-a avansat şi rugămintea de a include Spitalul Mare din Focşani pe lista celor 12 unităţi pilot pentru care ministerul a pregătit un program special

Autorităţile din Sănătate vor ca cele mai mare spital din judeţul Vrancea să fie inclus în lista celor 12 spitale din ţară pentru care Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect pilot ce vizează o mai bună organizare şi finanaţare a acestora. Preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, dar şi managerii spitalelor din judeţ, juristul Constantin Mandrilă, dr. Gheorghe Bercea, ec. Nicolai Mărăscu, liderii de sindicat şi oficialii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, dar şi dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, au fost săptămana trecută la Constanţa unde ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a organizat o întalnire pe regiunea de Sud Est în care s-a discutat şi despre acest program. S-a organizat astfel o dezbatere regională pe tema proiectelor de acte normative care au fost lansate în dezbatere publică. Pe agenda întâlnirii s-au aflat direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază. Cu această ocazie, Mihai Copaci declară că i-a propus ministrului Eugen Nicolăescu să includă şi Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani pe lista unităţilor pilot în care urmează să se deruleze noul proiect de modificare a statutului spitalelor, în condiţiile în care unitatea nu face parte din lista celor strategice şi nici nu a fost preluată de către Consiliul Judeţean Vrancea, în urma descentralizării. “Am solicitat să includă pe lista unităţilor şi spitalele din Vrancea pentru implementarea noilor măsuri de reformă. Ar însemna o sursă de finanţare mai bună şi un sprijin din partea Ministerului Sănătăţii pentru învestiţii şi atragerea de fonduri europene”, a precizat Mihai Copaci.

12 spitale vor fi alese pentru proiectul pilot

Conform proiectului de modificare a statutului spitalelor, care a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, spitalele publice se vor împărţi în două categorii: de interes naţional (spitalele regionale de urgenţă, spitalele judeţene de urgenţă şi institutele) şi de interes local (spitalele municipale şi cele orăşeneşti). Pentru implementarea proiectului vor fi alese 12 unităţi medicale, printre care se află şi două spitale judeţene de urgenţă care nu au statut de spital clinic şi patru spitale municipale sau orăşeneşti. Astfel, spitalele de interes naţional şi de interes local se vor putea reorganiza ca instituţii de sănătate autonome. De asemenea, spitalele de interes local se pot reorganiza şi ca asociaţii sau fundaţii.  Proiectul cuprinde informaţii şi cu privire la veniturile spitalelor pilot  organizate ca instituţii de sănătate, aşa cum s-ar dori şi Spitalul Judeţean din Focşani. Veniturile ar urma să fie atrase în principal din Contractele de servicii de sănătate încheiate cu casele de asigurări de sănătate, bugetele ministerlor de resort, programe naţionale de sănătate, dar şi din fonduri europene sau prestări servicii în regim privat sau închirieri de spaţii. Unităţile mai pot primi donaţii, sponsorizări, dar pot edita şi publicaţii cu caracter medical. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.