Social

Ajutoarele europene se împart cu poliţia de faţă

Aurelian Ivan
29 aug 2013 2097 vizualizări
Zilnic, pe fondul sărăciei, frustrării şi răutăţii umane, se încing spiritele la coada pentru ajutoarele alimentare ale Uniunii Europene care se distribuie la Focşani u aproape să fie luată la bătaie de „beneficiari”, directorul Cantinei săracilor le cere acestora să se comporte civilizat

De cateva zile, sute de oameni săraci din municipiul Focşani se calcă în picioare pentru pachetele de făină şi ulei oferite ca ajutor comunitar de Uniunea Europeană, prin intermediul primăriei. Se fac liste peste liste, unii le recunosc, alţii nu. De exemplu, sunt unii care vin de la ora 22:00 cu o zi înainte şi fac o listă. A doua zi dimineaţă, altcineva începe o altă listă şi aşa mai departe. Ieri a fost nevoie de prezenţa poliţiştilor locali care să restabilească ordinea. Chiar şi aşa oamenii legii nu mai fac faţă cetăţenilor care mai au puţin şi se iau la bataie, care să intre primul şi să ceară alimentele. ”Lumea este vinovată, vin de dimineaţă şi se trec pe liste. Să se facă ordine, nu busculada asta! De trei zile stau pentru aceste produse”, ne-a spus Aurica Perişan, una dintre beneficiare. Supărarea oamenilor ia proporţii pentru că sunt tot mai mulţi cei care află că se dau aceste produse şi iau cu asalt Cantina de Ajutor Social. Ca atare, ei cer ca alimentele să se distribuie pe bază de programare sau bonuri de ordine.


Au intrat în „gaşcă” peste directorul Cantinei

Peste 1.000 de persoane au venit în ultimele zile să-şi ia ajutoarele alimentare distribuite gratuit prin intermediul Cantinei de Ajutor Social din Focşani. ”Au venit peste mine în birou, mai să mă bată. Să se aşeze ca oamenii civilizaţi la coadă! Programul este de Luni pană Joi, între orele 8 şi 15:00. Nu stă nimeni peste program, ne ajunge şi nouă”, a spus Angela Lungu, directorul Cantinei de Ajutor Social. Chiar dacă produsele se pot distribui către beneficiari până în ultima zi a anului, oamenii nu ţin cont de acest amănunt şi se înghesuie să intre cât mai repede în posesia alimentelor. Situaţia este pusă pe seama sărăciei în care se zbat tot mai multe familii din Focşani, pentru care un kilogram de făină însemnă painea pentru o zi . „De ce nu se face ordine? Se doreşte această debandadă”, ne-a spus dezamăgită Elena Nistor, o altă beneficiară. „Eu m-am trecut pe o listă cu o zi înainte, a venit a doua zi altcineva şi a făcut altă listă şi a spus că cea din urmă nu mai este valabilă”, a spus cu supărare şi Neculai Enache.

Din ouă produse se dau doar două

În municipiul Focşani, pe listele de ajutoare alimentare europene figurează 6.711 persoane. Dintre acestea, 3.843 sunt persoane cu dizabilităţi, 49 de beneficiari de legi speciale, 890 de şomeri, 1.712 pensionari care au un venit sub 400 de lei şi 217 persoane care primesc venitul minim garantat. În acest an vor fi distribuite nouă produse alimentare: ulei-5,2 litri, făină-15,6 kg, mălai-8,5 kg, paste făinoase-0,584 grame, roşii în suc propriu-0,935 grame, zacuscă-0,492 grame, conservă carne de porc-0,350 grame, zahăr-2,7 kg şi şi miere de albine-0,292 grame. Deocamdată sunt disponibile doar două produse, uleiul şi făina, urmand ca autorităţile să informeze publicul cand stocurile sunt completate. Produsele pot fi ridicate din aceeaşi locaţie ca şi în anii trecuţi, respectiv strada Ana Ipătescu, atelierul Liceului Agricol. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ceatateanu", acum 3885 zile, 14 ore, 14 minute, 31 secunde
E GREU DE FACUT NISTE TABELE DE CAtRE CANTINA DE AJUTOR SOCIAL???Azi vin cetatenii de la 1-500,maine de la 500-1000,etc.Sau ca la aducerea pensiei:ABC -1.09.2013;D,E-2.09;IFG-3.09. ETC.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.