Vrancea trece în subordinea Serviciului de Ambulanţă de la Constanţa
Ambulanţa Vrancea se va subordona Serviciului Regional de Ambulanţă Sud Est de la Constanţa. Acest aspect este menţionat într-un proiect al Ministerului Sănătăţii, lansat în dezbatere publică, ce prevede înfiinţarea a şapte servicii regionale la care se adaugă Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. Astfel, se va înfiinţa şi Serviciul Regional de Ambulanţă Sud Est, denumit în continuare Serviciul Regional de Ambulanţă Sud Est, prin reorganizarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Constanţa, şi desfiinţarea Serviciilor judeţene de ambulanţă Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea şi Tulcea. Personalul din cadrul SAJ Constanţa şi ale Ambulanţelor din aceste judeţe va fi transferat în interesul serviciului şi va fi preluat cu aceleaşi drepturi salariale de către Serviciul Regional de Ambulanţă Sud-Est. “La momentul actual sistemul de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească din Romania suferă de grave neajunsuri care au fost semnalate de repetate ori. Problema majoră o constituie separarea administrativă şi operativă între serviciile judeţene de ambulanţă din cadrul unei regiuni, ducând la disfuncţionalităţi grave în acordarea asistenţei medicale de urgenţă în zone apropiate din aceeaşi regiune. Serviciile Judeţene de Ambulanţă funcţionează în zone administrative bine determinate şi care nu permit organizarea intervenţiei în mod eficient. De multe ori ambulanţa întarzie în diverse zone ale ţării, datorită lipsei unei ambulanţe disponibile în zona administrativă respectivă cand la distanţe mici se află ambulanţe libere în zona administrativă limitrofă. Unica soluţie de remediere a problemelor de intervenţie şi de promptitudine cu care ne confruntăm este gruparea serviciilor judeţene de ambulanţă pe regiuni, prin reorganizare, respectiv desfiinţare”, se arată în nota de fundamentare.
230 de salariaţi vor avea şeful la Constanţa
Finanţarea noii structuri sanitare va fi făcută de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii, urmand ca serviciile regionale de ambulanţă să poată realiza şi venituri proprii. Aceasta prin asigurarea activităţii de transport asistat şi neasistat pentru cazurile care nu se încadrează în obligaţiile de bază ale serviciilor de ambulanţă, precum şi pentru asigurarea asistenţei medicale în cazul manifestărilor sportive şi a celor cu public larg, efectuate la cererea unor persoane fizice sau juridice, contra cost, sau a unor societăţi de asigurare private în baza unor contracte prealabile. Rămane de văzut care va fi decizia finală, după consultarea publică, însă se pare să ambulanţuierii vranceni vor avea şefi la Constanţa. Avand 230 de cadre medicale, între care cinci medici, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vrancea deţine un parc auto format din aproape 40 de ambulanţe, care parcurg anual în jur de 2 milioane de kilometri pentru salvarea vranceilor. În judeţul Vrancea sunt 11 substaţii de salvare: Focşani, Adjud, Panciu, Odobeşti şi Mărăşeşti şi şase în mediul rural, la Vidra, Năruja, Dumbrăveni, Dumitreşti, Reghiu şi Măicăneşti.
Nicolăescu se întalneşte la Constanţa cu oficialii sănătăţii
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, urmează să se întalnească pe 29 august la Constanţa şi cu oficialii sănătăţii din Vrancea. Invitaţiile au fost trimise pentru că urmează să se desfăşoare o consultare în legătură cu definitivarea unor proiecte de acte normative cu privire la reforma sistemului sanitar. Pe agenda întalnirii se vor afla următoarele teme: proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi; legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază. (R. M.)