Social

Bătranul condamnat în Polonia, din nou la instanţă

Gabriel Sava
12 aug 2013 988 vizualizări
Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel de la Galaţi au solicitat noi relaţii despre cazul bătranului condamnat în Polonia u acum o săptămană, instanţa a respins solicitarea procurorilor de a-l aresta pe Grigore Gavaci

Cazul bătranului de 77 de ani din comuna Sihlea, care a fost recent căutat de autorităţile judiciare europene pentru o condamnare veche de 18 ani din Polonia este departe de a fi finalizat. Ieri, Grigore Gavaci a avut o nouă înfăţişare la Curtea de Apel de la Galaţi, acolo unde se judecă solicitarea venită prin Europol de punere în aplicare a unui mandat de arestare pe numele septuagenarului. Instanţa a amanat cauza pentru data de 16 august, pentru ca judecătorii să obţină mai multe informaţii legate de dosarul în care bătranul a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru o talhărie pe care ar fi comis-o în 1995 în Polonia, pe cand se afla la muncă.

Ginerele şi socrul, infracţiune la magazin

În anii ‘90, Grigore Gavaci a fost la muncă în Polonia pentru a câştiga un ban în plus. În anul 1995, trei români au participat la o tâlhărie la un magazin, paguba fiind de 200 de zloţi polonezi sustraşi de la vanzătoare. Printre autori s-ar fi aflat şi vrânceanul Grigore Gavaci, dar şi ginerele său. Suspecţii au efectuat câteva luni de arest preventiv în Polonia, au fost eliberaţi şi s-au întors acasă. Între timp, instanţa poloneză i-a condamnat la pedepse cu închisoare. Grigore Gavaci a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare. La termenul din 5 august, judecătorii gălăţeni au respins cererea procurorilor de a-l aresta pe bătran pentru 30 de zile, mai ales că acesta are o varstă înaintată dar şi mai multe afecţiuni cronice. Instanţa a dispus însă ca bătranul să nu părăsească localitatea pană la începutul lunii septembrie, urmand ca deplasările acestuia să fie încuviinţate doar la cerere de către judecător. În România, fapta lui Grigore Gavaci s-a prescris, însă autorităţile româneşti trebuie să se pună de acord cu cele poloneze în privinţa modului în care bătrânul va executa pedeapsa.

«Să îl ia cu tot cu cruce»

Familia lui Grigore Gavaci a rămas surprinsă de hotărârea instanţei poloneze, dată după aproape două decenii. Toţi membrii familiei s-au speriat atunci când s-au trezit cu poliţiştii la poartă. Bătrânul nu a vrut să stea de vorbă cu ziariştii, însă familia sa susţine că atât el cât şi ginerele său sunt nevinovaţi. Oamenii din sat sunt alături de familie şi spun că bătrânul nu ar rezista la închisoare. ”Omul acesta are 77 de ani, moare în puşcărie pe acolo. Să îl ia cu tot cu cruce că o să moară în puşcărie”, ne-a spus unul din vecini. Vecinii îi privesc pe cei din familia Gavaci ca pe nişte oameni gospodari. Deocamdată, bătrânul de 77 de ani poate sta liniştit acasă, fără să plece din judeţ. Urmează ca autorităţile româneşti şi cele poloneze să stabilească modul în care bunicul-talhar îşi va ispăşi pedeapsa, în Romania sau în Polonia. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.