Social

Medicii se pregătesc de miting!

Raluca Manolache
7 aug 2013 837 vizualizări
Intre 18 şi 24 septembrie vor fi organizate pichetări în toate judeţele din ţară şi în Bucureşti, în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe

Medicii ameninţă: pichetări în toată ţara în luna septembrie şi miting la Bucureşti în luna octombrie. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate, care s-au întrunit în şedinţă marţi şi au făcut evaluarea discuţiilor avute cu Ministerul Sănătăţii. Deşi s-a remarcat disponbilitatea de dialog a Ministerului Sănătăţii, medicii sunt nemulţumiţi de proiectul legii salarizării pentru că acesta se adresează doar unui număr restrâns de medici. „Sperăm ca prin acţiunile noastre să atragem atenţia guvernanţilor că nu este de glumit. Profesioniştii din sistem s-au coalizat pentru a obţine mai mulţi bani pentru sănătate, o lege specifică de salarizare a personalului din sistemul de sănătate în care să se regăsească toate categoriile profesionale şi alte lucruri specifice fiecărei profesii. Condiţia noastră preliminară şi nenegociabilă este dublarea salariilor medicilor rezidenţi. În prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect în acest sens, sperăm că va fi pus pe site la sfârşitul lunii august”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR. În cadrul întalnirii s-a stabilit astfel ca în ziua de 17 septembrie 2013, reprezentanţii organizaţiilor membre ale Coaliţiei din fiecare judeţ să susţină o conferinţă de presă în care va fi anunţat calendarul mişcărilor revendicative pe plan local. Între 18 şi 24 septembrie vor fi organizate pichetări în toate judeţele din ţară şi în Municipiul Bucureşti, în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe. În luna octombrie va fi organizat un miting la Bucureşti.

Jumătate de an fără tichete de masă la Vidra

Situaţia cea mai dificilă se înregistrează la Spitalul din Vidra. Deşi oficialii unităţii au încercat de-a lungul acestui an să găsească soluţii pentru a le oferi servicii medicale continue pacienţilor de pe Valea Putnei, acest lucru este tot mai dificil din cauza subfinanţării. „Efortul nostru a fost pentru a se asigura servicii medicale de asistenţă continuă populaţiei din zonă. Subfinanţarea Spitalului Vidra este generată pe de-o parte de neplata serviciilor medicale pe trimestrul IV 2012 (circa 1.000 de bolnavi externaţi) şi de altă parte de neluarea în calculul plăţii serviciilor a indicelui de complexitate stabilit de ordinul Ministerului Sănătăţii”, a precizat dr. Ion Manea, purtătorul de cuvant al Spitalului Vidra. Nu numai pacienţii au de suferit din cauza acestei subfinanţări, dar şi cadrele medicale care nu au mai primit de la începutul acestui an tichete de masă. Membrii fondatori ai acestei coaliţii sunt Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Farmaciştilor, Colegiul Psihologilor, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia SANITAS, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.