Social

VIDEO!!! Doi pe o bicicletă!

Ziarul de Vrancea
24 iul 2013 2978 vizualizări
Turul biciclistului nevăzător - o luptă anti-discriminare pe două roţi.Caravana Casper urmăreşte promovarea normalităţii ca atitudine faţă de dizabilitate.Viceprimarul Focşaniului Tudorel Trofin a dat o tură prin centrul oraşului cu Florin Georgescu, biciclistul nevăzător.“Pentru faptul că ne văd doi băieţi pe bicicletă, se gandesc la înclinaţiile noastre sexuale”, spune Florin Georgescu despre atitudinea publicului faţă de ei.Programul Caravanei se încheie la Bucureşti, pe 1 august

  
         

Sub deviza “Dăramăm ziduri ca să construim punţi!”, a avut loc, la Focşani, evenimentul organizat de Caravana Casper, un proiect care îşi propune să demonstreze că dizabilităţile fizice nu sunt o piedică în comunicarea dintre oameni. O echipă de doi ciclişti, dintre care unul nevăzător, a atras atenţia ieri trecătorilor din Piaţa Unirii. Focşănenii au asistat la dăramarea simbolică a unui zid din cuburi de carton de către Florin Georgescu şi Alexandru Răcănel. Cei doi coordonează împreună Asociaţia TANDEM, prin care urmăresc să promoveze sportul ca modalitate de integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi. Deşi nu poate să vadă, Florin Georgescu a devenit un model pentru numeroase persoane cu dizabilităţi. În 2012, el a pedalat pană la Londra, pentru a marca începutul Jocurilor Olimpice şi Paralimpice. Despre traseul Caravanei, Georgescu spune că “este o luptă pe care mi-am asumat-o şi pe care sper să o duc la capăt. E o oarecare luptă cu anumite prejudecăţi sociale. Pentru faptul că ne văd doi băieţi pe bicicletă, se gandesc la alte lucruri, gen înclinaţiile noastre sexuale, ceea ce nu este cazul”, după cum ne-a spus acesta.

  Foto 2 – Alexandru Răcănel este pilotul lui Florin în toate proiectele sale cicliste

Foto 3- Peter Hurley este un irlandez fascinat de Romania

“Unul fără celălalt nu se poate”

Pentru bunul mers al traseului, este necesară colaborarea eficientă dintre cei doi membri ai echipei, după cum ne-a spus coechipierul Alexandru Răcănel. “Ne-am suit pe bicicletă şi am mers. Unul fără celălalt nu se poate, dacă el nu pedalează nu pot să-l car decat caţiva kilometri. Dacă eu nu pedalez, este la fel. Pur şi simplu, este o colaborare de echipă.”, spune Alexandru.     Florin şi Alexandru au pornit la 1 iulie din Baia-Mare şi îşi vor încheia traseul pe 1 august, la Bucureşti, unde vor încerca să determine autorităţile să înţeleagă necesitatea încurajării persoanelor cu dizabilităţi prin prevederi legislative care să le încurajeze capacităţile, nu doar neputinţele. La demersul bicicliştilor anti-discriminare a luat parte şi viceprimarul oraşului Focşani, Tudorel Trofin, care a dat o tură prin Piaţa Unirii împreună cu Florin Georgescu. “Îmi dau seama că aceste persoane dezvoltă celelalte simţuri foarte bine. Cum încetam să pedalez, înceta şi el. Cred că ar putea fi persoane pe care noi, societatea, le-am ignorat prea mult.”, ne-a declarat Tudorel Trofin la finalul cursei.

Foto 4-  Bicicliştii au dăramat Zidul Dizabilităţii, simbol al discriminării din societate
 

Foto 6 – Florin şi Alexandru coordonează împreună Asociaţia TANDEM, prin care urmăresc să promoveze sportul ca modalitate de integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi.

 

Pedalare anti-discriminare

Spectatori la programul Caravanei Casper nu au fost, totuşi, foarte numeroşi. Se pune, aşadar, problema succesului unor astfel de iniţiative, în condiţiile în care cetăţenii şi autorităţile nu se arată prea receptivi la problemele persoanelor cu dizabilităţi. Este clar că schimbarea nu poate veni decat de la noi înşine, tocmai de aceea iniţiative de acest gen ar trebui susţinute cu ceva mai mult aplomb şi de simpli cetăţeni. Ideea Caravanei a pornit ca o încercare de sensibilizare a publicului, însă resursele reduse nu puteau asigura un impact puternic. Proiectul s-a extins după ce un irlandez, Peter Hurley, care se declară fascinat de Romania, a ales să se implice. Conceptul a fost dezvoltat, iar pentru finanţare au fost accesate Fondurile oferite prin POSDRU. Susţinerea financiară vine, totuşi, şi din investiţiile private ale participanţilor la proiect. Caravana se constituie din două biciclete în tandem, care străbat, fiecare, cate jumătate din ţară, încercand să combată discriminarea şi schimbe mentalităţile. Din celălalt tandem fac parte Arnold Csaba Butu şi fiica sa de 18 ani, Andreea Szabina Butu. Fiecare dintre cele două tandemuri opreşte în 26 de oraşe-reşedinţă de judeţ ale Romaniei, unde organizează cate un eveniment constand în dăramarea unui un zid, simbol al prejudecăţilor în jurul cărora gravitează societatea. (Alina VASILIU)

     


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.