Social

1.330 lei, cea mai mare indemnizaţie de şomaj din Vrancea

Sorin Tudose
16 iul 2013 1668 vizualizări
In judeţ sunt aproape 8.000 de şomeri indemnizaţi, din care 308 au studii superioare şi varste cuprinse între 25 şi 40 de ani

Un şomer vrancean are o indemnizaţie de şomaj de 1.330 de lei pe lună, de cinci ori mai mare decat suma pe care o primesc lunar ca indemnizaţie cei mai mulţi şomeri din judeţ. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea, cuantumul şomajului reprezintă 75% din valoarea indicatorului social de referinţă plus un procent din media ultimilor 12 salarii, în funcţie de gradul de cotizare. Aceasta înseamnă că cel mai bine plătit şomer din judeţ a fost concediat după o perioadă lungă de cotizare, avand cel mai probabil şi un job cu responsabilitate şi o leafă pe măsură. “La nivelul judeţului nostru există 7.848 de şomeri. Indemnizaţia de şomaj cea mai mare în Vrancea este de 1.330 lei”, ne-au declarat reprezentanţii Agenţiei. Din numărul total de şomeri, 971 sunt tineri sub 25 de ani, 559 au varste între 25 şi 30 de ani, 1.708 au între 30-40 de ani, 2.109 au între 40 şi 50 de ani, iar restul şomerilor, 2.501 la număr au peste 50 de ani. Aceştia din urmă sunt şi cel mai greu de reîncadrat în piaţa muncii, întrucat sunt adesea refuzaţi de angajatori din pricina varstei, potrivit celor de la Forţele de Muncă. Statisticile furnizate de AJOFM arată că, din numărul total de şomeri, doar 308 au un nivel intruire superioară, o treime dintre ei avand varste cuprinse între 30 şi 40 de ani. Circa 700 de şomeri nu au deloc studii, iar alţii 198 au un nivel de studii… necunsocut. Potrivit prevederilor legislative, pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj o persoană trebuie să îndeplinească cumulativ cateva condiţii. Cel care doreşte această indemnizaţie trebuie în primul rand să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimii doi ani şi să nu fi încetat relaţiile de muncă din motive imputabile lui. De asemenea, nu trebuie să realizeze venituri decat din acele activităţi exceptate de lege ori dacă are venituri acestea nu trebuie să depăşească valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data solicitării. Totodată, şi absolvenţii instituţiilor de învăţămant în varstă de minimum 16 ani se bucură de aceste drepturi dacă nu îşi găsesc nimic de lucru după finalizarea şcolii. Cum în jur de 3.000 de tineri vranceni au finalizat studiile liceale luna trecută, cei de la Forţele de Muncă se aşteaptă la o avalanşă de solicitări de indemnizaţie de şomaj din partea celor care nu pleacă la facultate şi nici nu-şi găsesc de lucru. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.