Social

Ziua Independenţei SUA

Valentin Muscă
1 iul 2013 1576 vizualizări
Pe 4 iulie 1776, cele 13 colonii britanice din America de Nord, întrunite în Congres la Philadelphia, au votat în unanimitate Declaraţia de Independenţă faţă de Imperiul Britanic. Mai mult o declaraţie de emancipare în prima fază, poziţia celor 13 colonii a devenit radicală şi a dus la un adevărat război între coloniile americane şi statul britanic.

Deşi au trecut 2 secole şi jumătate de la acest eveniment, textul Declaraţiei de Independenţă este o mostră de pledoarie pentru ideea de libertate şi fericire. Iată câteva rânduri : „(…) toţi oamenii sunt creaţi egali; ei sunt înzestraţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se află viaţa, libertatea şi căutarea fericirii. Guvernele sunt stabilite printre oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar justa lor putere emană din consimţământul guvernaţilor. De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-1 pe principiile şi organizându-1 în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea.” Coloniştii americani gândeau în 1776 că omul este liber şi are dreptul să-şi caute fericirea. Cu acest moral de fier a început construirea SUA, iar de 2 secole şi jumătate, căutarea fericirii face parte din visul american. Dacă astăzi milioane de străini doresc o viză pentru SUA, unul din motive este tocmai căutarea fericirii. Noi, românii, în 1776 eram conduşi de domnitori greci din Fanar, care învăţau limba română în „Orient Expres-ul” tras de cai, de la Stanbul la Bucureşti. În acei ani, singurul vis al ţăranului obidit era să aibă o strachină de fasole şi o bucată de mămăligă pentru puradei. Libertatea în Principate a venit târziu, iar fericirea nu a ajuns vreodată la noi. Guvernele nu au garantat niciodată drepturile cetăţenilor, nici nu au elaborat o legislaţie pentru o viaţă mai bună. S-au gândit doar cum să prăduiască mai bine ultimele ruine ale economiei socialiste. Cât despre americani, oricât de rău ar fi în ţara în care pe hârtia de 1 dolar se află o mărturisire de credinţă, nici un american nu-şi imaginează să părăsească USA şi să se mute în România. La Mulţi America şi cinste guvernanţilor care conduc o ţară la care visează încă plozii din lumea a treia, România y compris! (Valentin MUSCă)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.