Social

Bani prea puţini şi liste de aşteptare pentru analize medicale

Raluca Manolache
26 iun 2013 2207 vizualizări
Problema a fost discutată ieri, la şedinţa comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice u pentru că medicii din judeţ solicită foarte multe analize, răman foarte puţini bani pentru bolnavii afectaţi de cancer şi diabet u şefii laboratoarelor cer să se revină la situaţia dinainte de 2008, cand erau fonduri separate pentru urgenţe

Prea puţini bani pentru analizele medicale ale celor care prin taxele plătite susţin funcţionarea sistemului medical public din Romania. Sărăcia din sistemul sanitar este simţită tot mai mult de către bolnavii vranceni care sunt nevoiţi de cele mai multe ori să scoată bani din buzunar pentru a beneficia de anumite servicii care ar trebui să fie gratuite. Aceasta în condiţiile în care pentru a beneficia de un set de analize decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, asiguraţii sunt nevoiţi să îşi facă programări cu cateva săptămani şi chiar luni înainte, deoarece laboratoarele de analize epuizează banii încă din primele zile ale lunii. Această problemă a fost luată în discuţie ieri, în cadrul şedinţei comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice. Pensionarii au fost cei care au dorit lămuriri asupra banilor alocaţi în sistem pentru analizele medicale pentru persoanele asigurate.

Bani puţini, analize multe

Cu această ocazie, chimista Garofa Gaşpar, reprezentantul Laboratorului Clinic Gaşpar din Focşani, a menţionat că în ultimii ani s-a constatat că medicii prescriu tot mai multe analize medicale pentru un singur pacient, situaţie în care numărul persoanelor care pot beneficia de analize scade simţitor. „A crescut numărul analizelor pe trimiteri în ultimii ani. Avem medici care spun că trebuie făcute 20 de analize, indiferent de diagnostic. La această oră avem cel mult 100 de pacienţi pe lună, din cauza numărului mare de analize”, a spus Garofa Gaşpar. Aceasta a arătat că din cauza terminării fondurilor foarte repede sunt puşi într-o situaţie foarte dificilă bolnavii de la oncologie şi cei de diabet. Reprezentanta CAS Vrancea, Marta Harabulă, a spus că medicii nu pot fi traşi la răspundere pentru numărul mare de analize solicitat. Garofa Gaşpar a propus să se revină la situaţia dinainte de 2008, cand erau fonduri separate pentru urgenţe, dar să se reducă şi numărul de analize, pentru creşterea accesului populaţiei la servicii medicale. În cadrul şedinţei de dialog social, reprezentanţii pensionarilor s-au plans de slaba calitate a actului medical, deşi au cotizat foarte mulţi la sănătate. Prefectul Cătălin Kanty Popescu a promis că va informa Ministerul Sănătăţii despre discuţiile de la şedinţa organizată ieri.

Cum s-au împărţit banii pe laboratoare

CAS Vrancea a prezentat şi o situaţie cu banii alocaţi şi cu laboratoarele care au intrat în contract pentru furnizarea de servicii medicale gratuite, în limita fondurilor alocate. Bugetul pentru acest an este de 1.930.000. lei, iar banii au fost împărţiţi astfel: analize laborator  - 1.335.015 lei,  radiologie şi imagistică - 574.200 lei, explorări funcţionale - 4.785 lei, PET CT - 16.000 lei şi sume pentru hemoglobină glicată - 3.000 lei. „Din fondul destinat furnizorilor de servicii paraclinice - analize de laborator s-a repartizat suma de 6.823,38 lei pentru furnizorul de investigaţii medicale paraclinice de anatomopatologie SC Medcenter SRL Bucureşti, suma stabilită procentual conform istoric. Criteriile care au stat la baza stabilirii sumelor conform anexa 10, capitolul 11 din Ordinul nr. 423/191/2013 şi a numărului de analize contractate cu fiecare furnizor sunt: 1. Criteriul de evaluare a resurselor - pondere 50% în sumă de 337.757,08 lei : ca urmare a aplicării metodologiei de stabilire a punctajului, fiecare furnizor de servicii medicale paraclinice - analize medicale de laborator – obţine un punctaj corespunzător acestui criteriu. 2. Criteriul de calitate - pondere 50% în sumă de 337.757,08 lei; 70% din suma corespunzătoare acestui criteriu – 236.429,96 lei, s-a alocat pentru subcriteriul " implementarea sistemului de management al calităţii, în conformitate cu SR EN ISO 15189 şi care este dovedit de furnizor prin certificatul de acreditare însoţit de anexa care cuprinde lista de analize medicale pentru care este acreditat fiecare laborator/punct de lucru pentru care s-a încheiat contract, în termen de valabilitate; - 30% din suma corespunzătoare acestui criteriu – 101.327.12 lei s-a alocat pentru subcriteriul "participare la schemele de testare a competenţei pentru laboratoare de analize medicale pentru laboratoare de analize medicale notificate de Ministerul Sănătăţii””, au menţionat oficialii CAS Vrancea.

Raluca MANOLACHE)


Ce laboratoare fac analize medicale
În următoarele randuri vă prezentăm lista laboratoarelor care au intrat în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vrancea:
• LABORATOR CLINIC" GAŞPAR GAROFA" din Focşani
• SC MATERNA SRL - cu doua puncte de lucru în Focşani
• SC DIAMED CENTER SRL - punct de lucru Focşani
• SC CLINICA SANTE SRL - punct de lucru Focşani
• CENTRUL MEDICAL" SIMONA" -punct de lucru Focşani
• SC MEDICAL GISANA SRL – Focşani
• SC GRAL MEDICAL SRL - punct de lucru Focşani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Eutanasierea săracilor..., acum 3949 zile, 11 ore, 21 minute, 29 secunde
Nicolaescu v-a redat speranța. Speranța la amărați,banii la șmekeri. Am urmărit-o pe Andreia Marin într-un reportaj televizat realizat pe la turci la un spital brici unde se tartează pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.