Social

Mergeţi în munţii Vrancei? Aflaţi ce sfaturi vă dau jandarmii montani

Raluca Manolache
23 iun 2013 1243 vizualizări
Jandarmii din satele turistice Soveja şi Lepşa îşi vor intensifica acţiunile pentru ca amatorii de drumeţii să nu se accidenteze pe traseele montane în această vară. In munţii Vrancei sunt 15 trasee turistice marcate

Turiştii trebuie să se echipeze corespunzător în momentul în care merg la munte. Vara aduce numeroşi turişti în zonele montane ale judeţului iar jandarmii montani din satele turistice Soveja şi Lepşa anunţă că vor intensifica în următoarea perioadă acţiunile pentru prevenirea incidentelor neplăcute. „Pentru prevenirea accidentelor ce pot avea loc pe traseele montane sau a limitării efectelor neplăcute în cazul producerii acestora, jandarmii montani sfătuiesc amatorii de turism montan: să plece pe munte doar cu echipament adecvat (bocanci, lanternă, rucsac, pelerină de ploaie sau costum impermeabil, trusă de prim ajutor, etc.), să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup, să folosească numai traseele marcate şi să se informeze temeinic asupra traseului ales (gradului de dificultate, starea vremii etc.), să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor, să informeze cabanierul asupra traseului ales, să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, în cazul apariţiei unor dificultăţi pe teren sau a înrăutăţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană, să apeleze cu încredere la patrulele de jandarmi montani”, a transmis plutonier adjutant Adrian Costescu, purtătorul de cuvant al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vrancea. În munţii Vrancei sunt 15 trasee turistice marcate ca atare de asociaţiile de profil, iar parcurgerea acestora durează de la 3 ore şi jumătate, pană la 18-20 de ore, în funcţie de distanţă.

Şase adulţi şi trei copii, salvaţi de jandarmii montani

În primele cinci luni ale acestui an, jandarmii montani au executat 354 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile Soveja şi Lepşa, dar şi pe traseele turistice aparţinând acestor localităţi. Totodată, aceştia au aplicat un număr de 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.800 lei şi 21 de avertismente scrise celor care au creat probleme în zonă. De asemenea au participat la salvarea persoanelor rătăcite în Parcul Natural Putna, zona Cheile Tişiţei – Lepşa. Anul trecut, şase adulţi şi trei copii au fost salvaţi de jandarmii montani. Cei opt jandarmi montani care vor acţiona zilnic în sprijinul turiştilor pot fi solicitaţi la telefon 0237.242.568 sau prin apelul unic de urgenţă "112". (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.