Social

N-ai de muncă? Achiţi 44 de lei pe lună şi eşti asigurat la sănătate

Raluca Manolache
16 iun 2013 28338 vizualizări
Persoanele care nu sunt asigurate nu au dreptul la consultaţii gratuite la medicii de familie, nici la specialiştii din spitale u în unităţile spitaliceşti pot beneficia doar de asistenţă medicală de urgenţă

Cum se pot asigura la sănătate persoanele fără venit? Pentru a beneficia de aceleaşi drepturi ca orice salariat, precum internare în spital, înscriere pe lista unui medic de familie, primirea de medicamente subvenţionate, persoanele fără un loc de muncă trebuie să cotizeze la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Cei care doresc să beneficieze în mod gratuit de serviciile acordate de medicii de familie, doctorii din spitale, de laboratoarele de analize trebuie să plătească la CAS 44 de lei pe lună, sumă ce reprezintă 5,5% din salariul minim pe economie. "Procesul de eliberare a adeverinţelor care atestă calitatea de asigurat este un proces continuu, beneficiarii sistemului asigurărilor sociale de sănătate având posibilitatea de a se prezenta la sediul CAS Vrancea în intervalul 8.30 – 14.00, de luni până joi. Pentru persoanele care se află în incapacitate sau imposibilitate de a se deplasa la CAS Vrancea, eliberarea adeverinţelor se poate face prin corespondenţă, pe baza documentelor prevăzute în legislaţie, comunicate de aceste persoane în copie, conform alin. 5, art. 20, secţiunea 8 din ORDINUL nr. 617 din 13 august 2007 (*actualizat*) pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, respectiv asigurat fără plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite la D.G.F.P. Vrancea contribuţia legală pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale (44 lei/ lună), urmând ca lunar să plătească această sumă pentru a putea beneficia de asistenţa medicală în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al CAS Vrancea.


Cine beneficiază de gratuitate?


Sunt însă şi cazuri în care persoanele neasigurate au beneficii din punct de vedere medical. Este vorba despre toţi copiii pană la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pană la varsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pană la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, tinerii cu varsta de pană la 26 de ani, inclusiv cei care părăsesc sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, etc.


Persoanele neasigurate, tratate doar în caz de urgenţă


Persoanele care nu sunt asigurate nu au dreptul la consultaţii gratuite la medicii de familie, nici la specialiştii din spitale, potrivit legilor romane. În unităţile spitaliceşti pot beneficia doar de asistenţă de urgenţă. După aceasta toate serviciile medicale primite trebuie plătite. "Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi cele prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială", se arată în Legea 95 privind reforma în domeniul sănătăţii. Astfel, pacienţii care ajung pe mana doctorilor din spitale şi nu au asigurare la sănătate sunt nevoiţi să cotizeze substanţial dacă vor să beneficieze de tratament medical, cazare şi hrană. Tarifele pentru o zi de spitalizare, pentru persoanele neasigurate care nu reprezintă urgenţe medicale, se ridică şi la cateva sute de lei în funcţie de secţia în care sunt internaţi bolnavii şi de afecţiunile de care suferă. De exemplu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani au primit îngrijiri medicale anul trecut 1.348 de pacienţi neasiguraţi. Aceştia nu au fost puşi la plată pentru că au beneficiat de tratament de urgenţă. "Cel mai mare cost pe zi de spitalizare în anul 2012 l-au avut secţiile: oncologie – 1.197 lei, boli infecţioase - 654 lei, oftalmologie - 567 lei, chirurgie generală - 521 lei", se arată într-un răspuns de la Spitalul Judeţean din Focşani. Anul trecut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă au fost tratate în regim de spitalizare continuă 32.000 de persoane şi în regim de spitalizare de zi alţi 21.000 de bolnavi. Cele mai aglomerate secţii au fost pediatrie – 3.512 internări, obstetrică - ginecologie – 3.377 internări, chirurgie generală - 2.727 internări, medicină internă - 2.238 internări, cardiologie – 2.164 internări, cardiologie – 2.164 internări. (Raluca MANOLAHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
eu, acum 4132 zile, 11 ore, 42 minute, 50 secunde
ar trebui suma pe care o depui in contul asigurarilor medicale cand lucrezi sa se depuna intrun cont si folosita cand ai nevoie, asa cine papa banii aia?
eu, acum 4132 zile, 11 ore, 46 minute, 37 secunde
de unde achiti? dai in cap, furi ? auzi taxa pentru ca nu esti angajat.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.