Social

„Oferă darul vieţii – donează sange!”

Raluca Manolache
12 iun 2013 1014 vizualizări
Donarea de sange ar trebui să fie un act umanitar pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl facă fără a solicita ceva în schimb

„Oferă darul vieţii – donează sange!”. Acesta este sloganul zilei de 14 iunie cand se marchează „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge”.  Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Vrancea va marca cu fără prea mult fast ziua dedicată celor care se gandesc la semenii lor aflaţi pe un pat de spital şi vin să doneze sange. Din lipsa fondurilor, cu această ocazie, vrancenii sunt invitaţi să doneze benevol. Aceasta şi pentru că donarea de sange ar trebui să fie un act umanitar pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl facă fără a solicita ceva în schimb. “Trebuie să ne gandim că oricand putem avea chiar noi nevoie de sange. Este important atat pentru cel care donează, dar şi pentru cel care primeşte”, a precizat dr. Mioara Hanţă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine. Criza de sange se simte cel mai acut în grupele cu RH negativ pentru că numărul donatorilor nu este ridicat. Cu toate acestea, mai sunt şi firme din judeţ care îi încurajează pe angajaţi să doneze sange. Cadrele medicale de la “banca de sange” au fost chemate ieri la o firmă din Adjud şi vineri vor merge la o firmă din localitatea Pufeşti. De la începutul anului, 2.626 de persoane au intrat în evidenţele “băncii de sange” după ce au donat lichidul vitatl. Pentru 455 de mililitri de sange donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei. Toţi cei care doresc să doneze pentru că au pe cineva drag pe patul de spital sau pentru că doresc să dea o mană de ajutor unui om bolnav trebuie să respecte anumite condiţii. Donarea de sange este permisă numai persoanelor sănătoase cu varsta cuprinsă între 18 şi 62 ani, celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg şi nu au suferit de boli transmisibile în viaţă. În plus, donatorilor le este interzis să consume alcool sau să mănance gras înainte de a se prezenta la recoltarea de sange. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.