Social

Au primit sange în spital!

Raluca Manolache
5 iun 2013 1387 vizualizări
Doar spitalele din Focşani şi Adjud preiau sange de la Centrul de Transfuzii Sanguine pentru că deţin unităţi de transfuzie sanguină u oficialii Centrului de Tranfuzii Sanguine fac un apel către vranceni să vină să doneze pentru că a scăzut simţitor numărul donatorilor

Au primit sange în spital! Aproape 1.200 de bolnavi care au fost internaţi în spitalele din Focşani şi Adjud, singurele unităţi din judeţ care au în structura secţiei de terapie intensivă şi unităţi de transfuzie sanguină, au primit sangele de care aveau nevoie pentru a supravieţui. Situaţia pacienţilor transfuzaţi a fost realizată după ce Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), a solicitat un raport de activitate pe anul 2012 cu privire la unităţile de transfuzie sanguină. În urma raportărilor făcute de Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Focşani şi Spitalul Municipal Adjud, acestea fiind singurele unităţi care preiau sange de la Centrul de Transfuzii Sanguine, s-a constatat că aproape 1.200 de bolnavi au intrat pe lista pacienţilor transfuzaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost internaţi la Spitalul din Focşani. De asemenea, unităţile au făcut şi mai multe teste. La unitatea din Focşani s-au făcut 10.133 de analize cu privire la determinarea grupei sanguine şi a RH-ului, dar şi 3.428 de testări pentru determinarea compatibilităţii, iar la Spitalul din Adjud s-au făcut 360 de teste pentru grupa sanguină şi RH şi doar 118 teste de compatibilitate. „Unitatea de transfuzie sanguină din spitale, indiferent de volumul activităţii de transfuzie sanguină, trebuie să prezinte următoarea dotare minimă obligatorie: echipamente de stocare a produselor sanguine labile, validate de centrul de transfuzie sanguină judeţean pentru transfuzie, echipamente de stocare a reactivilor, echipamente de stocare a probelor, toate situate în spaţii separate, identificate clar, cu sistem de monitorizare a temperaturii, sistem de ventilaţie şi alarmă sonoră, dispozitiv omologat pentru dezgheţarea plasmei proaspete congelate, plasmei decrioprecipitate şi a crioprecipitatului de factor VIII, dispozitiv omologat pentru încălzit sângele şi produsele sanguine labile, centrifugă, genţi de transport al sângelui şi al produselor de sânge, masă de lucru cu suprafaţă lavabilă, reactivi”, arată legislaţia în vigoare.
Criză de sange
Sangele atat de necesar bolnavilor ajunge în spitale de la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS). Unitatea face un calcul estimativ cu privire la costurile înregistrate, dar spitalele nu sunt facturate. De exemplu, o pungă cu sange de 450 mililitri are un cost estimativ de 102,5 lei. În acest moment, în judeţ se înregistrează o criză de sange pentru că donatorii se lasă aşteptaţi. Numărul celor ce ajung să doneze scade de la o zi la alta. Dacă numărul de donatori ar trebui să fie de aproximativ 40 de persoane/zi, sunt situaţii în care s-au prezentat la donat şi opt persoane. Oficialii „băncii de sange” fac un apel către vranceni să vină să doneze. Donarea de sange este permisă numai persoanelor sănătoase cu varsta cuprinsă între 18 şi 62 ani, celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg şi nu au suferit de boli transmisibile în viaţă. În plus, donatorilor le este interzis să consume alcool sau să mănance gras înainte de a se prezenta la recoltarea de sange. Pentru 450 de mililitri de sange donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.