Social

Ţăranii scoşi datori la sănătate au de achitat pană la un miliard lei!

Ziarul de Vrancea
5 iun 2013 1445 vizualizări
Primăriile vor primi o situaţie cu persoanele care au obţinut venituri din agricultură şi figurează cu datorii la sănătate u restanţele sunt din anii 2009 – 2011, iar în unele cazuri este posibil ca sumele să se fi dublat din cauza majorărilor şi penalităţilor u Asociaţia Comunelor cere „amnistierea” datornicilor şi acuză CAS că nu i-a notificat pe datornici pană acum

Ţăranii care şi-au vandut recolta şi au aflat că sunt datori la sănătate nu vor mai trebui să se deplaseze pană la Focşani pentru a-şi clarifica situaţia. Aceasta pentru că Direcţia Generală a Finanţelor Publice va trimite primăriilor din judeţ situaţia cu persoanele datoare şi veniturile agricole înregistrate de acestea. Decizia s-a luat ieri după ce la Prefectura Vrancea a fost organizată o întalnire cu Mihai Copaci, preşedintele diretor general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) şi Eugen Ciorici, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Această întalnire a fost organizată la solicitarea primarului din Gugeşti, Vasile Vatră, preşedintele Asociaţiei Comunelor, şi a primarului din Jariştea, Cătălin Toma. „S-a luat decizia ca Direcţia de Finanţe să transmită către primării situaţiile cu privire la veniturile din agricultură în aşa fel încat să se poată comunica direct cu persoanele în cauză. Urmează să se facă o solicitare din partea primarilor către ANAF şi Guvern pentru clarificarea situaţiei”, a spus Mihai Copaci. Această problemă a apărut după ce CAS a înştiinţat 6.060 de persoane fizice că figurează cu datorii la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru că au obţinut venituri din agricultură şi nu achitat contribuţia aferentă caştigurilor. Instituţia din sănătate a fost informată de această situaţie de Direcţia de Finanţe. Cele 6.060 de persoane figurează că au avut venituri din agricultură în perioada 2009 – 2011. Pe listă figurează şi aproape 80 de persoane care au datorii între 10.000 lei şi 100.000 lei.

Asociaţia Comunelor vrea anularea datoriilor

Datoriile la sănătate ale ţăranilor au apărut după un control al Camerei de Conturi Vrancea, care a constatat că aceste persoane figurau cu restanţe la CAS, însă nu fuseseră înştiinţate. Potrivit primarului Vasile Vatră, preşedintele filialei Vrancea a Asociaţiei Comunelor, aproximativ 70% din datornici sunt din viticultură. „Dacă o persoană a luat de la bancă 100 de milioane de lei să înfiinţeze 10 hectare de cultură şi a vandut produse în valoare de 150 de milioane lei, cei de la CAS iau în calcul tot ce a vandut, nu şi cheltuielile. Cei care au vandut cu acte la stat, sunt acum obligaţi să vireze 5,5% din toată suma. Din 2009 şi pană acum, Casa nu a făcut niciun fel de înştiinţări, motivat de faptul că ANAF nu le-a trimis situaţia contribuabililor. Problema este foarte gravă, pentru că majorările şi penalităţile pot depăşi datoriile la CAS”, a declarat Vasile Vatră, preşedintele Asociaţiei Comunelor. Primarul din Gugeşti a spus că va înainta două memorii către prefectul Cătălin Kanty Popescu şi preşedintele CJ, Marian Oprişan, pentru a cere anularea datoriilor sau măcar scutirea datornicilor de majorări şi penalităţi. Pană la găsirea unei soluţii, se va încerca întarzierea procedurilor de recuperarea a datoriilor. „Acest mod brutal de a aduna banii de la agricultori este periculos şi dăunător agriculturii şi chiar judeţului. Sunt persoane în varstă, născute în 1929, 1930, care nu au acces la internet, la lege. Dacă acel om primea o adresă, era conştiincios”, a mai spus Vasile Vatră. Astăzi va avea loc o nouă întalnire a autorităţilor pentru a discuta despre situaţia datoriilor agricultorilor. (Raluca MANOLACHE, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.