Social

Pericolul verii! Începe sezonul bolii diareice acute

Raluca Manolache
4 iun 2013 1374 vizualizări
în ultimii ani a crescut numărul persoanelor diagnosticate cu această afecţiune

Atenţie la bolile diareice acute! Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au demarat campania de monitorizare a bolii diareice acute (BDA), care urmăreşte în principal surprinderea în timp a unor eventuale focare sau epidemii. Medicii din spitale, dar şi medicii de familie trebuie să raporteze în fiecare săptămană cazurile noi apărute. Şi laboratoarele de analize medicale, inclusiv cele private, transmit numărul de examene coprobacteriologice și coproparazitologice efectuate. Medicii atrag atenţia că această afecţiune poate fi evitată dacă sunt respectate normele de igienă sanitară, spălarea pe maini cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie, precum şi spălarea fructelor şi legumelor sub jet de apă potabilă. Alte alimente, în special cele perisabile, trebuie păstrate corespunzător, la temperaturile indicate, acoperite şi ferite de vectori biologici precum muşte, ţanţari etc.. De asemenea, apa trebuie consumată doar din surse sigure, autorizate sanitar, şi nu din rauri, lacuri sau alte asemenea locuri, iar scăldatul în ape stătătoare trebuie evitat. Această afecţiune se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri abdominale, vărsături, scaune diareice, slăbiciune musculară sau sensibilitate la lumină. Persoanele care prezintă aceste simptome sunt sfătuite să se prezinte urgent la medicul de familie sau la cel mai apropiat spital. Aceasta şi în condiţiile în care, în ultimii ani, a crescut numărul persoanelor diagnosticate cu această afecţiune. Dacă în 2011 au fost 1.808 cazuri de îmbolnăviri, anul trecut medicii au raportat 1.988 de cazuri. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.