Social

Bolnavii de cancer au acces gratuit la investigaţii de tip PET-CT la Bucureşti, Braşov şi Oradea

Raluca Manolache
3 iun 2013 9314 vizualizări
Această investigaţie de ultimă generaţie se face gratuit doar cu aprobarea unei comisii de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Vrancenii care suferă de cancer au şanse mai mari pentru a beneficia în mod gratuit de investigaţia de ultimă generaţie PET/CT (tomografie prin emisie de pozitroni). Din acest an se pot adresa direct Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru că instituţia va deconta, în limita bugetului alocat, cea mai scumpă şi complexă investigaţie paraclinică la care poate fi supus un bolnav de cancer, examenul de tip PET-CT. Cu toate acestea, bolnavii vor trebuie să meargă la unităţi din Bucureşti, Braşov sau Oradea pentru a efectua această investigaţie. "Avand în vedere că la nivelul judeţului Vrancea nu există aparatura necesară pentru efectuarea serviciului medical de înaltă performanţă PET-CT, CAS a acceptat la contractare trei furnizori de servicii medicale paraclinice din alte judeţe, Euromedic Bucureşti, Pozitron Diagnostica Oradea şi Onco Card Braşov", spune Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea. Bugetul este însă limitat. Bolnavii de cancer au la dispoziţie un fond de 16.000 lei pentru perioada mai - decembrie. Pot fi investigate cu PET/CT mai multe tipuri de cancer: nodul pulmonar, carcinom pulmonar cu celule non-small (NSCLC), carcinom pulmonar cu celule smal, cancerul colorectal, neoplazii ale capului şi melanom malign, cancer bronhopulmonar, neoplasm de ovar, neoplasm mamar, etc. Această investigaţie se realizează pentru urmărirea eficacităţii tratamentului administrat pacienţilor deja diagnosticaţi. De asemenea, pentru a avea acces la această investigaţie se va întocmi un dosar ce va fi depus la CAS Vrancea. Aceasta pentru că serviciul medical de înaltă performanţă PET-CT se decontează numai dacă acesta a fost efectuat pe bază de bilet de trimitere, însoţit de decizia de aprobare emisă de comisia de experţi de la nivelul CNAS. Dosarul care va ajunge la comisia de la Bucureşti trebuie să cuprindă mai multe documente precum referatul medical completat de medicul curant oncolog, dar şi o serie de documente medicale care susţin diagnosticul şi evoluţia bolii precum şi rezultatul examinării anterioare (rezultat histopatologic, rezultat CT sau RMN recent (1 luna), rezultat PET-CT anterior dacă este cazul, bilet de ieşire din spital/epicriză). (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.