Un puscarias maninca mai bine decit un bolnav
Nimeni nu-si doreste sa ajunga nici la puscarie si nici la spital. Dar daca este sa se aleaga intre mincarea din Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani si Penitenciarul de Maxima Siguranta Mindresti, e bine de stiut ca la puscarie se maninca de doua ori mai bine si mai sanatos decit in unitatea sanitara. Daca la Penitenciarul Mindresti hrana este asigurata din animalele pe care detinutii le cresc, din fructe, legume si cereale cultivate in gradini proprii, Spitalul Judetean se aprovizioneaza de pe piata, la preturi mari, cu gaini indopate si legume cultivate in sera. "Ratia de
mincare a unui detinut trebuie sa contina 2.855 de calorii zilnic. Noi nu putem calcula un pret al hranei zilnice, deoarece ingredientele de baza ale mincarii le avem. Crestem porci, gaini si avem gradini cu fructe, legume si cereale. Din hrana zilnica a unui detinut nu lipseste carnea, pastele fainoase si legumele", ne-a declarat Ionel Cel Mare, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Mindresti. Chiar daca detinutii mai sint scosi la munca, acestia au incluse in meniu de doua ori mai multe calorii decit
necesarul. Conform medicilor, pentru mentinerea functiilor vitale organismul are nevoie de o cantitate de energie calorica minima. De exemplu, un adult de 70 kg are nevoie de 1.680 de calorii zilnic. Chiar si in repaus complet are loc o cheltuiala minima de energie, un consum de alimente necesar functionarii inimii, plaminilor, circulatiei etc. Cind nevoile energetice nu sint acoperite prin aport alimentar, timp indelungat, apare denutritia (slabirea). Fata de cei din Penitenciar, bolnavii sint insa mult mai vitregiti la
acest capitol. In Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" se prepara zilnic hrana diversificata pe 12 meniuri, dar si unul comun, care ajunge la 4,7 lei pe zi. Desi pare incredibil, nutritionistii spun ca asigura bolnavilor 2.400 de calorii pe zi. Ei sustin ca din cei 4,7 lei reusesc sa cumpere alimente care sa asigure cantitatea de energie calorica minima. "Meniul zilnic se stabileste in functie de normele nutritive si in functie de modalitatile in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi, care sa asigure raportul de calorii corespunzatoare cu afectiunea pacientului. Meniul se face saptaminal cu aprobarea medicului specialist. Suma pentru un meniu comun este de 4,7 lei, iar pentru TBC, hepatita, diabet si neoplazici ajunge la 9 lei", a declarat Alina Pelin, purtator de cuvint la SJU. Insa, ca sa poata supravietui, bolnavilor le este adusa hrana si de acasa.