Social

Boschetarii nu se vor mai putea caza in spital

Liliana Nenciu
12 oct 2006 1582 vizualizări
Anul trecut, Spitalul Judetean a depasit cu peste 5.300 de persoane numarul de internari prevazute in contract. Din 2007, spitalele risca sanctiuni

Iarna bate la usa, insa oamenii strazii nu vor mai putea sta cu lunile in spitale, asa cum erau obisnuiti. Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemul asigurarilor de sanatate in 2007 nu va mai da nici o posibilitate spitalelor de a cheltui peste valoarea de contract. Astfel, de anul viitor, unii dintre pacientii cu bilet de trimitere pentru internare, care nu reprezinta urgente, vor trebui sa astepte luni bune pina ce le va veni rindul. Si aceasta deoarece spitalele risca sa fie sanctionate daca nu respecta obligatiile prevazute in contractul de furnizare a serviciilor medicale incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate. Anul trecut, spre exemplu, Spitalul Judetean a pierdut peste 4,8 milioane RON, din cauza numarului prea mare de internari. Potrivit noii legislatii sanitare, conducerile spitalelor trebuie sa prezinte un document care sa prevada obligatiile personalului in executarea contractului medical angajat. "Oamenii nu au posibilitate sa-si cumpere medicatia, de aceea apeleaza la internare. Spitalul Judetean a pierdut anul trecut 4,86 milioane RON deoarece a depasit numarul de internari cu 5.383 de persoane, iar Casa de Asigurari nu a vrut sa deconteze aceste cazuri rezolvate peste valoarea contractului incheiat. Este bine ca s-au introdus sanctiuni, insa nici nu poti lasa oamenii bolnavi in strada. Speram sa se mai faca reglementari in aceasta privinta, iar tratamentul in ambulatoriu sa fie mai bine finantat", ne-a spus Alina Pelin, purtator de cuvint la cel mai mare spital din judet. In cazul in care nu sint respectate clauzele contractuale, spitalele suporta consecinte grave. La prima abatere, valoarea contractului va fi diminuata cu 1%, la a doua cu 3%, iar la a treia cu 5%. Valoarea contractului este determinata in functie de numarul de cazuri pe care spitalul le poate interna in anul respectiv, de indicele lor de complexitate si de tariful pe fiecare caz. Daca indicele de complexitate si tariful pe caz sint reglementate prin lege, numarul de cazuri care vor fi internate este stabilit de catre Casa de Sanatate, in limita bugetului pe care il are. In ceea ce priveste penalizarile, daca un spital se va abate de la cifra prevazuta in contract, unitatea risca sa nu obtina integral suma contractata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.