Social

Doar 2.770 bilete de tratament pentru pensionarii vranceni în 2013

Ziarul de Vrancea
22 mai 2013 1983 vizualizări
Casa Judeţeană de Pensii a primit recent repartiţia integrală a biletelor de tratament, însă puţini au şansa să obţină o plecare subvenţionată la băi

Casa Judeţeană de Pensii Vrancea a primit recent întreaga repartiţie a biletelor de tratament balnear. Pentru 2013 instituţiei i-au fost repartizate doar 2.770 de bilete, ceea ce înseamnă că în jur de 5 % dintre pensionarii din judeţ au şansa să plece la odihnă şi tratament. Biletele sunt împărţite pe 14 serii, valabile în perioada 17 aprilie – 29 noiembrie. În seria numărul 4 pe 2013, cu data de prezentare în staţiune începand cu 3 iunie, au fost alocate 262 locuri. Durata unui sejur subvenţionat este de 18 zile. “Biletele de tratament balnear se vor repartiza pe baza criteriilor stabilite de Casa Naţională de Pensii Publice. Acestea se acordă pensionarilor şi asiguraţilor în limita numărului de locuri repartizate. În cazul pensionarilor contribuţia achitată la ridicarea biletului este 50% din valoarea totală brută a pensiei aferentă lunei anterioare repartizării biletului. În cazul pensionarului care lucrează şi realizează venituri contribuţia achitată reprezintă 50% din valoarea cumulată a pensiei şi a veniturilor  realizate din luna anterioară repartizării biletului”, ne-a precizat Mariana Mehedinţi, directoarea adjunctă a instituţiei. În cazul asiguraţilor contribuţia individuală la plata biletului de tratament este 50% din valoarea biletului în cazul în care caştigul brut realizat este mai mic de 2.223, respectiv plata integrală dacă acest prag e depăşit. Preţul integral variază între 1.134-1.604 lei, în funcţie de categoria hotelului şi staţiune.

Biletele au venit tîrziu anul acesta

Pensionarii care vor să plece în staţiune trebuie să depună la CJP o cerere însoţită de copia actului de identitate, cererea trebuind a fi depusă cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul. Solicitantul poate opta pentru cel mult trei staţiuni. Reprezentanta instituţiei spune că la cea mai recentă serie de bilete a fost ceva aglomeraţie din raţiuni administrative. “Biletele au fost eliberate tarziu, iar noi am încercat să valorificăm cat mai multe dintre ele. Nu au fost cozi mari de oameni deoarece nu mai există de ani buni regula «primul venit, primul servit», ci o serie întreagă de criterii astfel încat de bilete să se poată bucura cat mai mulţi beneficiari”, ne-a mai declarat Mariana Mehedinţi. Potrivit CJP, bolile digestive sunt tratate la staţiunile Olăneşti, Sangeorz, Slănic Moldova. Bolile sistemului nervos se tratează la staţiunile Buşteni, Predeal, Sinaia în vreme ce bolile căilor respiratorii reumatismale sunt tratate la Govora, lănic Prahova sau Targu Ocna. Bolile cardiovasculare sunt tratate la Buziaş, Covasna, Tuşnad şi Vatra Dornei. Oficialii Casei de Pensii spun că pensionarii au preferinţe la anumite staţiuni şi hoteluri, ţinand cont de experienţa din anii anteriori, aşa că nu vor să plece decat în anumite condiţii şi în anumite serii, de aici şi mici neînţelegeri la ghişee. (Sorin TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.