Atenţie la căpuşe! Cum se manifestă boala Lyme
Atenţie la muşcăturile de căpuşe! Acesta este mesajul transmis de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea după ce în ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care s-au adresat medicilor pentru că au fost muşcate de căpuşe. Medicii atrag atenţia că aceste insecte, deşi mici, sunt foarte periculoase pentru că pot transmite boala Lyme. „Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Simptomele şi gravitatea lor pot varia de la o persoană la alta. Simptomele bolii Lyme sunt descrise adesea separat pe trei stadii ale bolii deşi nu toţi bolnavii trec prin toate stadiile. Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în 1-2 săptămani de la infecţie, dar poate apărea şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei. Această urticarie are adesea un aspect caracteristic ţintă, cu un punct roşu central înconjurat o zonă de piele curată, la randul ei înconjurată de o zonă roşie ce se extinde. Poate apărea şi sub forma unui inel roşu solid ce se extinde. Zona poate fi caldă la atingere şi de obicei nu este dureroasă şi nu dă mancărime. Urticaria în formă de ţintă poate fi mai dificil de observat la persoanele care au tenul mai închis la culoare avand doar aspectul unei vanătăi. Urticaria de obicei trece în circa o lună. Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare. Dacă răman netratate, simptomele iniţiale ale bolii pot dispărea de la sine dar la unii oameni infecţia se poate răspandi în alte părţi ale organismului. Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la bătăi neregulate sau la dureri în piept. Poate să cuprindă sistemul nervos provocand paralizia facială sau furnicături şi amorţire ale braţelor şi ale picioarelor. Poate provoca dureri de cap şi înţepenirea gatului, care pot fi considerate simptome ale meningitei. Pot apărea umflături şi dureri al încheieturilor mai mari ale corpului”, spun specialiştii de la DSP Vrancea.
13 persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme anul trecut
Aceste sfaturi vin în contextul în care în ultimii ani a crescut numărul persoanelor diagnosticate cu această boală. Dacă anul trecut au fost 13 cazuri de boală Lyme, în 2011 au fost tratate 9 persoane diagnosticate cu boală Lyme. Medicii de la DSP vin şi cu o serie de sfaturi pentru a vă feri de căpuşe în momentul în care ieşiţi îi aer liber astfel:
- purtaţi pantofi sau ghete închise, cămăşi cu manecă lungă şi pantaloni lungi. Băgaţi-vă pantalonii în ghete pentru a împiedica căpuşele să vi se urce pe picioare.
- purtaţi haine de culori deschise pentru a putea vedea uşor căpuşele.
- dacă aveţi părul lung, ţinţi-l strans sau acoperit cu o şapcă sau un batic pentru a vă proteja şi mai mult.
- cand sunteţi în aer liber, nu staţi pe pămant.
- spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe. (Raluca MANOLACHE)