Social

Cadre medicale înţepate cu ace de seringă!

Raluca Manolache
14 mai 2013 2313 vizualizări
Majoritatea cazurilor s-au produs la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, aceasta pentru că reprezentanţii unităţii au fost corecţi şi au raportat aceste cazuri la Direcţia de Sănătate Publică

Nu numai bolnavii sunt expuşi îmbolnăvirii în momentul în care intră în spital, ci şi cadrele medicale. Medicii, asistentele, infirmierele şi chiar tinerii care vor să devină asistenţi şi fac practică trebuie să fie foarte atenţi pentru a se feri de accidentele cu expunere la produse biologice. La nivelul judeţului Vrancea s-au înregistrat anul trecut 16 accidente postexpunere. Majoritatea cazurilor s-au produs la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, aceasta şi pentru că aici sunt trataţi cei mai mulţi bolnavi din judeţ, peste 50.000 anual, iar volumul de muncă este foarte mare, dar şi pentru că unitatea din Focşani a fost corectă şi a raportat aceste cazuri la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Incidentele s-au produs în secţiile neurologie, reumatologie, infecţioase, chirurgie şi cardiologie. Epidemiologul Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea, spune că s-a recomandat să se realizeze o reinstruire a întregului personal privind riscul de expunere. Odată ce se întamplă astfel de situaţii, personalul este testat HIV, dar şi pentru hepatită B şi C, boli care se pot transmite prin acele de seringă folosite. Această problemă a fost luată în discuţie şi de guvernanţi. A fost aprobată în acest sens o hotărare privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru prevenirea rănirilor provocate de obiecte ascuţite în activităţile din sectorul spitalicesc şi cel al asistenţei medicale. “Guvernul a adoptat un act normativ prin care se dorește protejarea lucrătorilor care se confruntă cu riscul rănirii cu obiecte medicale ascuţite (inclusiv cu ace) şi de a preveni riscul rănirii şi al infecţiilor provocate de obiecte medicale ascuţite. Rănile provocate de ace şi de alte instrumente ascuţite reprezintă unul dintre riscurile cele mai comune şi mai serioase pentru lucrătorii din sectorul asistenţei medicale din Europa şi constituie un cost ridicat pentru sistemele de sănătate şi pentru societate, în general”, a anunţat, într-un comunicat, Biroul de Presă al Executivului. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.