Social

Analizele gratuite ar putea fi reluate!

Raluca Manolache
13 mai 2013 2073 vizualizări
In Vrancea, numărul de persoane care s-au prezentat la analize gratuite a fost destul de scăzut în comparaţie cu alte zone din ţară.Foarte mulţi dintre vrancenii testaţi sunt supuşi riscului de boli cardio-vasculare, diabet, ciroză şi cancer

Vrancenii ar putea beneficia din nou de analize gratuite. Aceasta pentru că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îşi doreşte să reia programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. Acesta a făcut şi un bilanţ al programului derulat în urmă cu caţiva ani şi a atras atenţia că informaţiile stranse nu au fost folosite în favoarea pacienţilor. „În medie 10% dintre cei depistaţi cu riscuri de îmbolnăvire în Program au necesitat spitalizare continuă în ultimii trei ani. 84% dintre persoanele care au fost evaluate în PNESSP şi au încetat din viaţă în 2011 au suferit de boli ce puteau fi prevenite. 49% dintre acestea se aflau în zona de risc, nefiind încă bolnave, în momentul derulării Programului. Puteau fi salvate mai multe vieţi, prevenite sau ţinute sub control boli şi eliminate cheltuieli cu spitalizarea, dacă Programul ar fi fost continuat aşa cum a fost conceput”, a atras atenţia Eugen Nicolăescu. În Vrancea, numărul de persoane care s-au prezentat la analize a fost destul de scăzut în comparaţie cu alte zone din ţară. Conform unei informări, realizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea în acea perioadă, privind desfăşurarea programului naţional de evaluare a stării de sănătate în perioada iulie 2007 – ianuarie 2009, în judeţ au fost evaluate 186.469 de persoane. Aceasta în condiţiile în care trebuiau să se prezinte la analize gratuite 392.173 de persoane.

Asiguraţii interesaţi de analizele gratuite

Astfel, şi-au făcut analize gratuit 153.483 persoane asigurate şi 32.986 persoane neasigurate. În urma acestor testări, numărul persoanelor nou depistate cu afecţiuni a fost de 1.349, 0,72% din populaţia evaluată, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre diabet zaharat şi afecţiuni cardio-vasculare. „Datele din Program ne conduc la o concluzie îngrijorătoare: foarte mulţi dintre români sunt supuşi riscului de boli cardio-vasculare, diabet, ciroză şi cancer. În privinţa factorilor de risc, consumul excesiv de sare (între 37% şi 68% din populaţia evaluată la nivel de judeţ, cu o medie naţională îngrijorătoare de 53,8%) este unul dintre cei mai importanţi factori de risc. Urmează consumul excesiv de grăsimi saturate - între 20% şi 46% din populaţia evaluată, cu o medie naţională de 32%, consumul excesiv de carne roşie – între 15% şi 40% din populaţia evaluată, pe grupe de vârsta în funcţie de educaţie, stare civilă şi ocupaţie, unde media naţională este 26,6%. Nu uităm, desigur, consumul excesiv de alcool, între 10 şi 24% din populaţia evaluată, cu o medie naţională de 16,4%”, a mai detaliat ministrul Eugen Nicolăescu. De asemenea, situaţia cu privire la riscul de boală s-a prezentat astfel: diabet zaharat- 57.968, cardiovascular -13.748, cancer uterin - 2.236, cancer col uterin - 1.964, cancer san - 1.132, AVC – 416, boala renală cronică -354, cancer colorectal - 799 şi osteoporoză femei - 182. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ceatateanu", acum 3999 zile, 3 ore, 13 minute, 44 secunde
Alti bani aruncati aiurea ,care se vor duce in buzunarele sefilor de laboratore.Eu doresc o singura analiza dar buna,sau 4 dar care le vreau eu sau medicul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.