Social

Ghid scris de pacienţii cu lupus din România

Ziarul de Vrancea
10 mai 2013 2332 vizualizări
Ghid realizat de pacienţii cu lupus, o „boală cu o sută de feţe”. De Ziua Mondială a Lupusului, care s-a marcat pe 10 mai, a fost lansat primul ghid scris de pacienţii cu lupus din România.

Intitulat ”25 de răspunsuri pe care le caut atunci când am lupus”, ghidul cuprinde informaţii menite să ajute pacienţii să îşi controleze mai bine boala, să afle răspunsuri la cele mai dificile întrebări şi să înţeleagă mai bine cum lupusul îi afectează fizic, psihic şi social. Ghidul a fost realizat de Asociaţia Lupus România şi Asociatia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), şi revizuit de către Dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog, doctor în ştiinţe medicale, Conf. Dr. Mihai Bojinca, medicină internă şi reumatologie şi Dr. Adriana Mihalas, medic specialist medicina generală. „Ziua Mondială a Lupusului este marcată pe 10 mai în lume şi în România, cu obiectivul de a creşte gradul de informare a populaţiei în ceea ce priveşte simptomele şi impactul bolii asupra vieţii pacienţilor. Lupusul este o boală autoimună, necontagioasă, imposibil de prevenit şi greu de diagnosticat, fiind supranumită ”boala cu o mie de feţe” din cauza multitudinii şi diversităţii simptomelor. Simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta, astfel încât profilul fiecărui pacient este diferit”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii cu ocazia Zilei Mondiale a Lupusului. De asemenea, APAA şi Asociaţia Lupus România, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România au transferat cele mai comune simptome ale acestei boli pe portalul www.infolupus.ro. Persoanele care accesează site-ul vor putea experimenta online puţin din ceea ce înseamnă viaţa de zi cu zi a unui pacient cu lupus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.