Social

Doctorii care-şi scot semenii din ghearele morţii: Învierile de la Ambulanţă

Raluca Manolache
7 mai 2013 7105 vizualizări
Medicii de la Ambulanţă trec peste propriile emoţii şi spaime pentru a le da o nouă şansă la viaţă celor aflaţi la limită.“Medicina se face pentru om, nu pentru recompense”, spune dr. Dănuţ Ceamburu, care s-a trezit cu oameni la sediul Ambulanţei pentru a-i mulţumi că i-au înviat din morţi.“Trăim aceleaşi sentimente pe care le au şi aparţinătorii bolnavilor, poate chiar mai intense”, ne spune şi dr. Simona Ionescu despre miracolul resuscitării celor alfaţi în pragul morţii.Si cum medicii sunt medici şi cand nu sunt la serviciu, dr. Vitalie Beţişor a salvat viaţa unui bărbat în timpul său liber

Dintre toţi oamenii de pe acest pămant medicii sunt cel mai aproape de divinitate pentru că au în mainile lor vieţile altor oameni. Ei pot spune, fără modestie, că au înviat oameni, au smuls semeni din ghearele morţii pentru a-i readuce la viaţă. Vorbim de adevăraţi îngeri în uniformă, medicii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea care se luptă cu “moartea” în fiecare zi. Nu uită niciodată de ce şi-au dedicat viaţa acestei profesii şi luptă “la secundă” pentru a le mai da o şansă celor ale căror vieţi atarnă de un fir de aţă. Nu puţine au fost situaţiile în care medicii s-au implicat cu sufletul şi cu toate abilităţile, cunoştinţele profesionale să caştige lupta. “O singură viaţă avem”. Este o expresie cunoscută de toţi, dar medicii de la Ambulanţă au reuşit să îi dea o nouă conotaţie. Unii dintre medici chiar au avut surpriza să fie vizitaţi de foştii pacienţi. Dr. Dănuţ Ceamburu a păstrat legătura cu unii dintre pacienţii salvaţi şi nu de puţine ori este oprit pe stradă de rudele celor trataţi.

Dr. Dănuţ Ceamburu - “Medicina se face pentru om”

Medicii de la Ambulanţă sunt cei care pot face diferenţa între viaţă şi moarte pentru că sunt, de cele mai multe ori, primii care ajung la căpătaiul pacientului. Nu uită niciodată de ce au ales această profesie. Dr. Dănuţ Ceamburu lucrează de şapte ani la Ambulanţă şi chiar a ţinut legătura cu unii dintre pacienţii săi pe care i-a salvat de la moarte. “Cand suntem chemaţi la un caz te gandeşti că la capătul solicitării este o viaţă, o persoană care aşteaptă de la noi să fie readusă la viaţă, să beneficieze de toate cunoştinţele echipajului pentru a avea o viaţă normală. Dacă ne gandim că sunt în meseria aceasta de 35 ani, nu numai la Ambulanţă am avut situaţii limită“, ne povesteşte dr. Dănuţ Ceamburu. Acesta îşi aminteşte un moment petrecut cu caţiva ani în urmă cand, aflat în Piaţa Unirii la plimbare, a fost oprit de o mamă cu fetiţa ei. “M-a oprit şi m-a întrebat dacă fata poate să mă sărute pe obraz. Mi-a spus că acum 7 ani am fost cel ce i-a salvat viaţa fetei”, îşi aminteşte medicul, cu o nedisimulată satisfacţie profesională. Acesta spune că toată munca se face în echipă, colegii fiind foarte importanţi. Foarte important, lupta cu moartea se duce contraconometru. “Am fost chemaţi la o doamnă de 45 de ani care a făcut stop cardio-respirator. Am ajuns la timp, dar am beneficiat de faptul că doamna era îngrijită de un paznic care urmase un curs de asistenţi medicali. Am intervenit cu mijloacele specifice şi după 14 minute de resuscitare am reuşit să reaprindem viaţa în această femeie”, mai spune dr. Dănuţ Ceamburu. Şi nu este de mirare că au ales medicina pentru a salva vieţi. “Este o bucurie, o mulţumire. Pentru acest lucru te faci medic, nu pentru mulţumiri. Eşti împăcat cu tine că ai făcut ceea ce trebuia, chiar dacă nu ai primit mulţumiri. Medicina se face pentru om, nu pentru recompense, mulţumiri, o faci pentru a salva vieţi”, mai spune dr. Dănuţ Ceamburu.

Medicii de la Ambulanţă, eroii din umbră

Medicii de la Ambulanţă au grijă de sănătatea a mii de vieţi, care le trec prin maini anual. Cu toate acestea, medicii de la SAJ răman eroii din umbră, pentru că cei pe care îi salvează sunt preluaţi apoi de colegii lor din spitale, care beneficiază de mai multă vizibilitate. Lucrează cu sufletul şi nu uită niciodată de ce au început să practice medicina. Printre “soldaţii” care luptă pe frontul Salvării află şi dr. Simona Ionescu. Lucrează de 14 ani la Ambulanţă şi a rămas singura femeie medic care are curajul să se urce pe maşina de grad zero. Dr. Simona Ionescu s-a întalnit cu situaţii limită pe parcursul carierei. Vieţi salvate la limită pentru că lupta cu secundele, cu timpul care trece în defavoarea pacientului este o luptă pe care o duci şi cu sufletul, nu numai cu cunoştinţele acumulate de-a lungul carierei. Nu de puţine ori “trăim aceleaşi sentimente pe care le au şi aparţinătorii bolnavilor, poate chiar mai intense”, spune dr. Simona Ionescu. Medicul îşi aminteşte mai toate cazurile. Acestea i-au rămas întipărite în minte şi inimă şi trăieşte cu mulţumirea că, în cele mai multe situaţii, a reuşit să le mai dea pacienţilor o a doua şansă la viaţă. Îşi aminteşte şi acum de o femeie în varstă care a intrat în stop cardio-respirator, dar a reuşit să o readucă la viaţă. “Este o profesie foarte stresantă, periculoasă, dar şi satisfacţia este mare cand ştii că ai putut să salvezi viaţa unui om. Cand lucrezi pe ambulanţa de grad zero emoţiile sunt mari pentru că nu ştii cu ce te poţi confrunta. Îţi faci diverse scenarii şi cand ajungi la faţa locului şi vezi că uneori pacientul nu este foarte grav simţi o uşurare şi cauţi să rezolvi cazul respectiv. Ne confruntăm şi cu situaţii foarte grave şi trebuie să ne stăpanim toate emoţiile, nu trebuie să le arătăm pacienţilor”, ne povesteşte dr. Simona Ionescu.


Dr. Vitalie Beţişor “Omul potrivit la locul potrivit”

Eroi de profesie, medicii de la Ambulanţă nu uită că au decis să profeseze medicina pentru a salva vieţi nici în timpul liber. Actualul manager al Ambulanţei, dr. Vitalie Beţişor, este basarabean la origini, dar s-a stabilit cu întreaga familie în Vrancea. Acesta a fost de multe ori pus în situaţia de a salva vieţi, s-a confruntat cu situaţii limită, dar în minte i-a rămas întipărită o misiune ce s-a întamplat chiar anul trecut. Şi cum medicii nu pot spune niciodată “Nu sunt în timpul programului deci nu pot interveni”, dr. Beţişor a salvat viaţa unui bărbat în timpul său liber. A fost omul potrivit la locul potrivit. Aflat cu familia în maşină, doctorul a asistat la un accident care s-a produs în luna mai anul trecut pe şoseaua E85, la Bizigheşti, cand patru persoane au fost rănite. “A fost vorba de secunde. Efectiv am văzut impactul, două maşini răsturnate. Am tras pe dreapta, mi-am luat trusa de prim ajutor din maşina personală şi am mers la maşina răsturnată în şanţ. Erau captive trei persoane. L-am scos pe şofer, care era conştient, şi împreună cu alţi şoferi am deschis uşa din partea pasagerului din dreapta faţă unde era un bărbat cu varsta de 50 – 60 de ani în stop ceaniotic, fără funcţie vitală. L-am scos din maşină şi am început să îl reanimez. I-am deschis căile aeriene, i-am făcut masaj cardiac, insuflaţie şi după aproximativ 5 minute a avut prima respiraţie eficientă”, povesteşte dr. Vitalie Beţişor. Bărbatul a fost dus în viaţă la spital după ce a primit a doua şansă la viaţă. Timpul de reacţie a fost esenţial pentru salvarea acestuia. Iar acestea sunt doar cateva dintre poveştile frumoase ale celor care lucrează la Ambulanţă, un serviciu medical esenţial, şi cărora le mulţumim că sunt acolo pentru eventualitatea în care fiecare dintre noi ar avea nevoie. (Raluca MANOLACHE)

Ambulanţa din Vrancea în cateva cifre

- 42.000 de persoane au apelat Ambulanţa în anul 2012
- cele 39 de ambulanţe au parcurs anul trecut aproape 1,8 milioane de kilometri
- 230 de cadre medicale, între care doar cinci medici, au grijă de sănătatea celor aproape 400.000 de vranceni.
- în judeţ sunt 11 substaţii de salvare: Focşani, Adjud, Panciu, Odobeşti şi Mărăşeşti şi şase în mediul rural, la Vidra, Năruja, Dumbrăveni, Dumitreşti, Reghiu şi Măicăneşti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Micha, acum 3963 zile, 16 ore, 6 minute, 16 secunde
Dragii de ei ! Sa va tina Dumnezeu sanatosi si plini de daruire asa cum va stiu eu. Apreciati sau mai putin apreciati, mereu la datorie inainte de orice. Prin zapezi si ploaie, pe ger sau canicula citeste integral
, acum 3998 zile, 8 ore, 56 minute, 10 secunde
pt. doctorul danut ceamburu multa stima si mult respect un foarte bun profesionist de neinlocuit.
Cosmy de la Punesti , acum 3999 zile, 14 ore, 41 minute, 28 secunde
Si bine scris in acest articol ca doctorii sunt mai aproape de divinitate si fac eforturi pentru a salva cat mai multi oameni,incat nu mai au si timp de a se plange de lipsuri si finantari citeste integral
dusan, acum 3999 zile, 15 ore, 45 minute, 33 secunde
Toata stima si respectul pt. dl. doctor Ceamburu, un profesionist ! am fost cu sotia la sp.militar la urgente si a ivestigato dansul, sa purtat exemplar. Va multumesc dle. doctor!
potential pacient, acum 3999 zile, 16 ore, 53 minute, 54 secunde
Felicitari doctorilor care au inviat oameni si Hristos a-nviat!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.