Sănătatea vranceană aşteaptă Învierea financiară!
Spitalele ţipă că sunt subfinanţate. Mihai Copaci, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), prefectul judeţului Cătălin Kanty Popescu şi juristul Constantin Mandrilă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, au fost vineri la Bucureşti pentru a aborda problema finanţării reţelei de spitale din judeţ. Şi asta pentru că, odată cu alocarea bugetului, s-a constatat că banii sunt insuficienţi pentru desfăşurarea activităţii, cele mai mari probleme fiind la spitalele din Vidra şi Focşani, care nu au bugete decat pană în septembrie. S-au purtat discuţii şi la Ministerul Sănătăţii şi la CNAS. Deşi oficialii au dorit să discute cu ministrul Eugen Nicolăescu, pană la urmă aceştia s-au mulţumit să poarte un dialog cu secretarul de stat Adrian Pană. “S-a luat decizia recalculării indicelui case-mix, ICM, întrucat se luase în calcul indicatorii de acum doi ani, lucru care ar fi determinat o subfinanţare. Banii nu ar fi fost suficienţi nici pentru cheltuielile salariale”, ne-a declarat Mihai Copaci. Se aşteaptă şi o confirmare de la CNAS cu privire la suplimentarea sumelor deja alocate. Cu toate acestea, Constantin Mandrilă spune că dacă această situaţie nu se va rezolva “nu ne ajung banii nici pentru salarii, de utilităţi, materiale sanitare, medicamente, nici nu mai vorbim”, după cum s-a exprimat acesta. De precizat că Spitalul Judeţean este printre puţinele din ţară rămas3 în portofoliul ministerului, întrucat a fost refuzat de Consiliul Judeţean.
Sanitarii denunţă finanţarea defectuoasă
Problema banilor alocaţi spitalelor nu este unică judeţului Vrancea. Şi Federaţia Sanitas din Romania s-a autosesizat. “Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România, întrunit în sesiunea din 25.04.2013, luând în considerare gravele probleme cu care se confruntă salariaţii din sistemul sanitar, afectaţi în mod direct şi brutal de finanţarea defectuoasă a unităţilor sanitare, constatând tensiunile crescânde din rândul membrilor de sindicat, solicită de urgenţă Ministerului Sănătăţii: revizuirea finanţării unităţilor sanitare, garantarea acordării tuturor drepturilor salariale (sporuri, tichete de masă), respectarea prevederilor Acordului semnat între Ministerul Sănătăţii şi Federaţia SANITAS, semnarea de urgenţă a Actului adiţional la Contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi, în conformitate cu Legea nr. 62/2011, demararea procedurilor de negociere colectivă la nivel de sector de activitate. În situaţia în care solicitările de mai sus nu vor fi soluţionate favorabil în cel mai scurt timp, Federaţia SANITAS îşi rezervă dreptul de a declanşa organizarea de acţiuni de protest atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, apelând la toate formele de luptă sindicală”, se arată într-o informare a sindicatului Sanitas. (Raluca MANOLACHE)
Economie, cuvantul de ordine la Spitalul Mare
Problemele financiare se simt tot mai acut la Spitalul din Focşani. Aşa se face că în acest an se doreşte o reorganizarea a unităţii, atat din punct de vedere medical cat şi administrativ. Cel puţin acest lucru este susţinut de către managerul unităţii, jr. Constantin Mandrilă. Acesta îşi doreşte să obţină 20 de paturi de la Ministerul Sănătăţii. Constantin Mandrilă spune că în acest an cuvantul de ordine este “economie”. În următoarele randuri vă vom prezenta structura Spitalului din Focşani:
Spitalul Judeţean Focşani funcţioneaza în 4 locaţii diferite, după cum urmează :
Strada Comisia Centrală nr.86 - cu următoarele secţii
- Compartiment Boli infecţioase copii -20 paturi ,
- Compartiment Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice -10 paturi ;
- Unitatea Judeţeană de diabet zaharat şi Cabinet specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice;
- Compartiment Gastroenterologie- 20 paturi ;
- Compartiment Oncologie medicală -15 paturi ;
Strada Comisia Centrală nr.37 -
- Secţia pneumologie - 90 paturi , din care:
Compartiment TBC - 62 paturi
Strada Cuza Vodă 50-52 -
Parter
- Compartiment Urologie - 20 paturi;
- Compartiment Ortopedie - Traumatologie - 15 paturi
- Compartiment Nefrologie - 14 paturi din care: Dializă peritoneală - 4 paturi
- Compartiment Hemodializă - 4 paturi
- Unitate Primiri Urgenţe
Etaj I
- Secţia Chirugie generală - 73 paturi
Etaj II
- Secţia A.T.I. - 25 paturi
- Secţia Neonatologie - 40 paturi
Etaj III
- Secţia Obstetrică Ginecologie - 60 paturi
- Secţia Neurologie - 30 paturi
Etaj IV
- Secţia Interne - 60 paturi
- Secţia Cardiologie - 50 paturi
Etaj V
- Secţia Pediatrie - 45 paturi
- Compartiment Chirugie şi ortopedie infantilă - 20 paturi
Într-o clădire anexă a corpului central funcţionează :
Compartiment reumatologie - 20 paturi spitalizare continuă , 3 paturi spitalizare de zi ;Baza de tratament(Laborator recuperare,medicină fizică şi balneologie);
Strada Comisia Centrală nr.17
- Secţia Psihiatrie - 32 paturi
- Compartiment O.R.L - 12 paturi
- Compartiment Oftalmologie - 12 paturi