Social

Sănătatea vranceană aşteaptă Învierea financiară!

Raluca Manolache
28 apr 2013 1697 vizualizări
Şefii cer bani de la Minister, sindicaliştii ameninţă cu ieşirea în stradă.Odată cu alocarea bugetului s-a constatat că banii pentru desfăşurarea activităţii ajung doar pană în septembrie.Sindicaliştii se pregătesc de proteste şi susţin că sunt “afectaţi brutal” de finanţarea defectuoasă a reţelei sanitare

Spitalele ţipă că sunt subfinanţate. Mihai Copaci, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), prefectul judeţului  Cătălin Kanty Popescu şi juristul Constantin Mandrilă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, au fost vineri la Bucureşti pentru a aborda problema finanţării reţelei de spitale din judeţ. Şi asta pentru că, odată cu alocarea bugetului, s-a constatat că banii sunt insuficienţi pentru desfăşurarea activităţii, cele mai mari probleme fiind la spitalele din Vidra şi Focşani, care nu au bugete decat pană în septembrie. S-au purtat discuţii şi la Ministerul Sănătăţii şi la CNAS. Deşi oficialii au dorit să discute cu ministrul Eugen Nicolăescu, pană la urmă aceştia s-au mulţumit să poarte un dialog cu secretarul de stat Adrian Pană. “S-a luat decizia recalculării indicelui case-mix, ICM, întrucat se luase în calcul indicatorii de acum doi ani, lucru care ar fi determinat o subfinanţare. Banii nu ar fi fost suficienţi nici pentru cheltuielile salariale”, ne-a declarat Mihai Copaci. Se aşteaptă şi o confirmare de la CNAS cu privire la suplimentarea sumelor deja alocate. Cu toate acestea, Constantin Mandrilă spune că dacă această situaţie nu se va rezolva “nu ne ajung banii nici pentru salarii, de utilităţi, materiale sanitare, medicamente, nici nu mai vorbim”, după cum s-a exprimat acesta. De precizat că Spitalul Judeţean este printre puţinele din ţară rămas3 în portofoliul ministerului, întrucat a fost refuzat de Consiliul Judeţean.

Sanitarii denunţă finanţarea defectuoasă

Problema banilor alocaţi spitalelor nu este unică judeţului Vrancea. Şi Federaţia Sanitas din Romania s-a autosesizat. “Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România, întrunit în sesiunea din 25.04.2013, luând în considerare gravele probleme cu care se confruntă salariaţii din sistemul sanitar, afectaţi în mod direct şi brutal de finanţarea defectuoasă a unităţilor sanitare, constatând tensiunile crescânde din rândul membrilor de sindicat, solicită de urgenţă Ministerului Sănătăţii: revizuirea finanţării unităţilor sanitare, garantarea acordării tuturor drepturilor salariale (sporuri, tichete de masă), respectarea prevederilor Acordului semnat între Ministerul Sănătăţii şi Federaţia SANITAS, semnarea de urgenţă a Actului adiţional la Contractul colectiv de muncă la nivel de grup de unităţi, în conformitate cu Legea nr. 62/2011, demararea procedurilor de negociere colectivă la nivel de sector de activitate. În situaţia în care solicitările de mai sus nu vor fi soluţionate favorabil în cel mai scurt timp, Federaţia SANITAS îşi rezervă dreptul de a declanşa organizarea de acţiuni de protest atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, apelând la toate formele de luptă sindicală”, se arată într-o informare a sindicatului Sanitas. (Raluca MANOLACHE)

Economie, cuvantul de ordine la Spitalul Mare

Problemele financiare se simt tot mai acut la Spitalul din Focşani. Aşa se face că în acest an se doreşte o reorganizarea a unităţii, atat din punct de vedere medical cat şi administrativ. Cel puţin acest lucru este susţinut de către managerul unităţii, jr. Constantin Mandrilă. Acesta îşi doreşte să obţină 20 de paturi de la Ministerul Sănătăţii. Constantin Mandrilă spune că în acest an cuvantul de ordine este “economie”. În următoarele randuri vă vom prezenta structura Spitalului din Focşani:


Spitalul Judeţean Focşani funcţioneaza în 4 locaţii diferite, după cum urmează :
    Strada Comisia Centrală nr.86 - cu următoarele secţii
  - Compartiment Boli infecţioase copii -20 paturi ,
 - Compartiment Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice -10 paturi ;
 - Unitatea Judeţeană de diabet zaharat şi Cabinet specialitate diabet  zaharat, nutriţie şi boli metabolice;
 - Compartiment Gastroenterologie- 20 paturi ;
 - Compartiment Oncologie medicală -15 paturi ;
    Strada Comisia Centrală nr.37 -
 - Secţia pneumologie - 90 paturi , din care:
  Compartiment TBC - 62 paturi
    Strada Cuza Vodă 50-52 -
    Parter
 - Compartiment Urologie  - 20 paturi;
 - Compartiment Ortopedie - Traumatologie - 15 paturi
 - Compartiment Nefrologie - 14 paturi din care: Dializă peritoneală - 4 paturi
 - Compartiment Hemodializă - 4 paturi
 - Unitate Primiri Urgenţe
    Etaj I
 - Secţia Chirugie generală   - 73 paturi
    Etaj II
 - Secţia A.T.I.   - 25 paturi
 - Secţia Neonatologie - 40 paturi
    Etaj III
 - Secţia Obstetrică Ginecologie   - 60 paturi
 - Secţia Neurologie - 30 paturi
    Etaj IV
 - Secţia Interne   - 60 paturi
 - Secţia Cardiologie - 50 paturi
    Etaj V
 - Secţia Pediatrie   - 45 paturi
- Compartiment Chirugie şi ortopedie infantilă - 20 paturi
Într-o clădire anexă a corpului central funcţionează :
Compartiment reumatologie - 20 paturi spitalizare continuă , 3 paturi spitalizare de zi ;Baza de tratament(Laborator recuperare,medicină fizică şi balneologie);
    Strada Comisia Centrală nr.17
 - Secţia Psihiatrie  - 32 paturi
 - Compartiment O.R.L - 12 paturi
 - Compartiment Oftalmologie - 12 paturi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.