Social

Finanţiştii au descins la spitalele Focşani şi Vidra

Raluca Manolache
24 apr 2013 1227 vizualizări
Eugen Ciorici, şeful Direcţiei de Finanţe, a atras atenţia în şedinţa Colegiului Prefectural de ieri cu privire la faptul că datoriile Spitalului din Focşani s-au dublat într-o singură lună

Cum au reuşit să strangă spitalele datorii uriaşe într-un timp scurt? La această întrebare caută răspuns autorităţile, care au demarat un control financiar la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani şi la Spitalul Comunal Vidra. Controlul se realizează la cele două unităţi aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. La solicitarea şefilor din Bucureşti s-au realizat comisii mixte formate din reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Direcţiei de Sănătate Publică şi Casei de Asigurări de Sănătate. Finanţiştii vor verifica stadiul arieratelor celor două unităţi. Eugen Ciorici, şeful Direcţiei de Finanţe Publice, a atras atenţia ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că datoriile Spitalului din Focşani s-au dublat într-o singură lună, acestea fiind de 3 milioane lei. Acesta nu îşi explică cum s-a ajuns în această situaţie şi a întrebat dacă în momentul încheierii contractelor nu se are în vedere şi bugetul aprobat. “În mod normal, după cum scrie în legea Finanţelor Publice, nu poţi să contractezi dacă nu ai asigurată finanţarea. Ca să ajungi la peste 3 milioane lei arierate în februarie, înseamnă că erau probabil vreo 7 milioane lei plăţi restante din decembrie”, a opinat finanţistul Eugen Ciorici. Acesta nu este singurul control făcut în acest an la cea mai mare unitate sanitară din judeţ. Nu trebuie să uităm că la începutul acestui an, comisarii Gărzii Financiare au demarat un control care viza modul în care s-au făcut achiziţiile de medicamente. Comisarii Gărzii Financiare fac verificări şi în acest moment, controlul fiind declanşat la scurt timp după ce un adevărat scandal s-a iscat la spital în urma unui control realizat de Direcţia de Sănătate Publică în cele trei farmacii ale unităţii. S-a constatat că farmaciştii făceau comenzi haotice şi nu ţineau cont de stocul de medicamente.

Spitalul Vidra, controlat şi anul trecut

Un astfel de control a fost realizat şi anul trecut la Spitalul din Vidra. În urma verificărilor fostul manager al spitalului, dr. Ion Doldor, a decis să îşi înainteze cererea de demisie. Spitalul din Vidra are datorii către furnizori în valoare de 260.000 lei. De menţionat este faptul că ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat anul acesta că managerii de spitale riscă să fie demişi dacă vor acumula datorii timp de trei luni consecutiv. De asemenea, spitalele sunt obligate să afişeze lunar pe pagina web creată în acest scop de Ministerul Sănătăţii, până la data de 20 a lunii curente pentru luna anterioară, situaţia privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al unităţii şi situaţia arieratelor înregistrate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.