Social

Risc de concedieri în Sănătatea vranceană: DSP-urile şi Salvările dispar, apar serviciile şi autorităţile regionale!

Raluca Manolache
17 mar 2013 2216 vizualizări
Direcţiile de sănătate publică judeţene se reorganizează în opt autorităţi regionale şi serviciile judeţene de ambulanţă, în opt servicii regionale u angajaţii ar urma să-şi caute de lucru tot în sistemul medical

Sănătatea se reorganizează. Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să modifice din temelii modul de organizare al instituţiilor din sistemul sanitar. Direcţiile de sănătate publică judeţene se reorganizează în opt autorităţi regionale şi serviciile judeţene de ambulanţă în opt servicii regionale. Cel puţin acest lucru este prevăzut în proiectul de hotărare de Guvern, lansat în dezbatere publică, privind reorganizarea instituţiei. „În subordinea Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene se reorganizează în 8 autorităţi regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică și în subordinea cărora funcţionează 34 de oficii judeţene de sănătate publică şi alte unităţi cu personalitate juridică, conform prevederilor legale. Direcţiile de sănătate publică judeţene se reorganizează în 8 autorităţi regionale de sănătate publică prin hotărâre a Guvernului în termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în proiect. De asemenea, MS mai doreşte ca Serviciile judeţene de ambulanţă să se reorganizeze în 8 servicii regionale de ambulanţă, în subordinea cărora să funcţioneze 33 de staţii judeţene de ambulanţă. Proiectul de hotărare nu menţionează judeţele vizate pentru a fi transformate în autorităţi şi servicii regionale. Apare însă o listă cu spitalele cu personalitate juridică aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea MS. La capitolul unităţi finanţate integral din venituri proprii din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate figurează şi cele trei spitale din Vrancea care au fost refuzate de Consiliul Judeţean Vrancea în momentul preluării: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, Spitalul comunal Vidra şi Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni.

Angajaţii vor fi transferaţi sau concediaţi

Ministerul îşi mai doreşte să micşoreze şi numărul maximum de posturi din aparatul propriu, de la 290 la 250 de persoane.  “Din punct de vedere a resurselor umane, o parte din personalul DSP-urilor se va transfera la consiliile judeţene, o parte rămâne la autoritatea regională şi o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de către spitale şi cabinetele medicale. Foarte puţine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor cuvenite”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. DSP Vrancea se confruntă în acest moment cu deficit de personal, după ce unii dintre angajaţi fie au îndeplinit varsta de pensionare, fie au decedat din cauza problemelor de sănătate. Doar 66 dintre dintre cele 78 de posturi de pe statul de funcţii sunt ocupate. De asemenea, în această săptămană se va pune în dezbatere publică şi proiectul de act normativ care vizează reorganizarea caselor de asigurări de sănătate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.