Social

VIDEO!!!Femeile militar, nişte doamne într-o lume a bărbaţilor

Raluca Manolache
6 mar 2013 10176 vizualizări
Putere, ambiţie, curaj, devotament şi profesionalism - sunt printre cuvintele care le pot caracteriza pe femeile care au reuşit să se impună într-o lume a bărbaţilor.Spun că reuşesc să facă faţă tuturor provocărilor şi îi conduc pe bărbaţi cu o mană de fier îmbrăcată în mănuşă de catifea. “Stim să evităm situaţiile penibile în care să nu ni se îndeplinească ordinele”, ne-au spus doamnele militar de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată Focşani, care au luptat chiar şi în Afganistan

Chiar dacă se spune că Armata este un mediu specific bărbaţilor, tot mai multe femei reuşesc să demonstreze că pot face la fel de bine faţă provocărilor din acest sistem dur, considerat pană nui demult a fi de apanajul masculinităţii. Brigada 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” Focşani a dorit să arate că femeile au reuşit să intre într-o lume a bărbaţilor şi au mers la luptă cot la cot în cele mai periculoase misiuni. “Intenţia noastră a fost să încercăm să valorizăm rolul femeii în sistemul militar, aparent ermetic, dedicat bărbaţilor. Rolul lor este nu numai de a concura alături de bărbaţi la realizarea obiectivelor, rolul lor este de a fi şi demonstra că pot îndeplini atribuţiile poziţiilor pe care le ocupă la fel de bine ca şi bărbaţii sau poate în unele situaţii chiar mai bine”, a spus generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Garnizoanei Focşani.
Slt. Ionica Avram, slt. Ioana Manelici, caporal clasa III Raluca Păun, caporal clasa III Corina Sărăţeanu, caporal Daniela Vizitiu şi lt. Cătălina Crintea, sunt doar cateva dintre femeile încadrate la Brigada 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” Focşani care s-au dedicat acestui sistem şi au reuşit să demonstreze că pot excela într-o lume a bărbaţilor. Fie că din copilărie şi-au dorit să îmbrace haina de culoare kaki sau de camuflaj şi au urmat cursurile unei instituţii de învăţămant în domeniu, fie că şi-au dat seama mai tarziu de faptul că îşi doresc să lucreze în sistemul militar, femeile soldat au reuşit să facă faţă provocărilor din acest sistem dur.

Femeile conduc bărbaţii în luptă

“Sunt de la 14 ani pe acest drum, liceu militar, academie militară. Nu ştiu cum e să fii civil. Am fost influenţată de părinţii mei pentru că am pornit la o varstă fragedă pe acest drum. Ştiau că liceele militare formează oameni frumoşi şi o pregătire ridicată a elevilor. Din momentul în care am fost admisă la liceul militar drumul era deja cunoscut. Nu sunt diferenţe între bărbaţi şi femei, ocupăm aceleaşi funcţii, participăm la aceleaşi activităţi, nu mai sunt diferenţe”, a spus slt. Ionica Avram. Datorită perseverenţei de care au dat dovadă, femeile ajung să îi conducă cu o mană de fier pe bărbaţi. Acestea reuşesc să suplinească forţa fizică a bărbaţilor, cu pregătirea profesională şi dorinţa de afirmare. “Odată cu trecerea timpului am căpătat experienţă. Am învăţat cum să ne motivăm oamenii, cum să-i facem să ne asculte astfel încat să evităm situaţiile acelea penibile în care să nu ni se îndeplinească ordinele şi cerinţele. Un bărbat se impune mai uşor prin forţa fizică, noi trebuie să fim mai bine pregătite şi mai exigente astfel încat să ne impunem punctul de vedere”, a precizat slt. Ioana Manelici, comandant de pluton. Bărbaţii le ascultă pe femeile lider pentru că “nivelul de ordine interioară şi de respectare a gradelor militare este foarte ridicat”. “Nu s-a pus problema vreodată să fiu într-o situaţie penibilă de a fi refuzată. Este de neimaginat”, a spus şi lt. Cătălina Crintea, purtătorul de cuvant al Brigăzii 282.

Au lăsat familiile în urmă pentru Afganistan

Nici campul de luptă nu le este străin femeilor militar, care nu au ezitat să plece în cele mai periculoase misiuni externe. Iată aici o imagine surprinsă de militarii vranceni în ultima misiune din Afganistan.

Femeile militar nu sunt străine nici de campul de luptă. Trupele plecate de-a lungul anilor în teatrele de operaţii au fost completate şi de femeile care au spus un “DA” răspicat provocărilor. Acest lucru s-a întamplat şi în ultima misiune la care au participat militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată. Au fost situaţii în care femeile au “renunţat” pentru şase luni la statutul de fiică, soţie şi chiar mamă pentru a lupta alături de colegii lor bărbaţi în războiul din Afganistan. Deşi nu a fost o misiune uşoară, femeile militar au reuşit să treacă peste toate obstacolele. Caporalul Corina Sărăţeanu a trăit experienţa “războiului”. A făcut parte din echipele de patrulare, a discutat cu femeile afgane şi le-a învăţat cum sunt folosite anumite produse de igienă personală şi i-a îngrijit pe copiii afgani răniţi de un autobuz. Cu gandul a fost însă acasă. “A fost o misiune dificilă dar a trecut şi acum suntem acasă, împreună cu cei dragi. Dorul de copil a fost cel mai dificil, dar am avut un suport langă mine şi am trecut peste”, ne-a spus Corina Sărăţeanu. Chiar dacă sunt prezenţe delicate, femeile din Armată nu sunt menajate şi trebuie să treacă peste aceleaşi obstacole ca şi bărbaţii. Acestea reuşesc să îşi ducă la bun sfârşit misiunile şi sunt mandre că în fiecare zi reuşesc să facă faţă provocărilor într-o lume a bărbaţilor, unii dintre aceştia fiind chiar misogini. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
care femei? care luptatoare? hai sa fim seriosi, acum 4038 zile, 18 ore, 34 minute, 11 secunde
Armata Romana "re-loaded"...cu praf de fond de ten! Astfel, apararea nationala a devenit un fel de obiect de budoar, o pana rozalie la decolteu, un accesoriu bun de purtat pe langa diverse citeste integral
care femei? care luptatoare? hai sa fim seriosi, acum 4038 zile, 18 ore, 36 minute, 17 secunde
Impertinenta la rang de valoare Caractere sturlubatice, mai mult "vegetatie agatatoare" decat fiinte umane, tinerele domnisoare, sosite in "echipa" cine stie de pe unde, de pe citeste integral
Popescu Maria, acum 4008 zile, 13 ore, 36 minute, 30 secunde
Puterea si importanta lor e data de grad, a ta e data de anonimitate si asta spune tot.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.