Social

900 de străini au solicitat protecție din partea statului român

Ziarul de Vrancea
31 iul 2018 1158 vizualizări

În prima jumătate a anului 2018, 900 de persoane au solicitat acordarea protecției internaționale din partea statului român, iar în 282 de cazuri a fost recunoscut statutul de refugiat sau acordată protecție subsidiară. Totodată, 948 de beneficiari ai unei forme de protecție au fost înscriși în programele de integrare.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General Pentru Imigrări - Direcția Azil și Integrare gestionează procesele de coordonare și monitorizare a procedurii de azil, a procedurilor de integrare, relocare și resettlement pe întreg teritoriul României.Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, asigurarea asistenţei solicitanţilor de azil pe durata procedurii şi asistenţa pentru integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul Centrelor Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş, structuri teritoriale specializate în probleme de azil. În primul semestru al anului 2018, au fost depuse 900 de cereri de azil, cu 55% mai puține față de perioada similară a anului trecut.  Referitor la țara de origine, cei mai mulți solicitanți de azil provin din state precum Irak, Siria și Iran, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București. A fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie. Totodată, în ceea ce privește accesul la o nouă procedură de azil, au fost înregistrate 125 de cereri, față de 47 în perioadă similară a anului 2017. Analiza efectuată a reliefat faptul că, în această perioadă, polițiștii de imigrări au soluționat 521 de cereri de protecție internațională în etapă administrativă, în 282 de cazuri fiind acordată o formă de protecție, dintre care 152  le-a fost recunoscut statutul de refugiat și 130 le-a fost acordată protecția subsidiară. În perioada de referință, 948 de persoane au fost înscrise în programul de integrare, peste 400 sunt din Irak, 360 din Siria, 63 din Afganistan și alte țări. (D.C.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.