Au mancat carne de misterţ infectată cu trichineloză
O familie din comuna Nistoreşti a consumat zilele trecute carne de misterţ infectată cu trichineloză. Mistreţul din care provenea carnea a fost vanat în urmă cu circa zece zile în fondul de vanătoare 42 Andreiaşu. Potrivit celor declarate de capul familiei autorităţilor, în urma prelucrării au rezultat în jur de 20 de kilograme de carne dezosată din care au consumat toţi membrii familiei, adică patru persoane. Carnea preparată a fost pusă sub sechestru şi dusă spre a fi incinerată. De asemenea, membrii familiei au fost trimişi la medicul de familie şi ulterior la spital. Totodată, un localnic din Haret a consumat şi el carne de mistreţ infectată cu trichineloză după ce animalul sălbatic fusese vanat în fondul 36 Mărăşeşti. În urma prelucrării au rezultat 11 kilograme de carne, aceasta fiind consumată în întregime de vanător. Un alt mistreţ vanat în fondul de vantoare 26 Ireşti era contaminat cu trichină, dar carnea a fost aruncată. “Cetăţenii care au consumat din cărnurile infestate nu prezentau semne clinice care ar fi putut fi atribuite infestării cu trichineloză. Sunt persoane care preferă să consume carne de vanat şi care, în loc să o examineze, au mancat-o fără să ştie dacă e sănătoasă sau nu. De regulă aceasta e mancată chiar de vanători după partidele de vanătoare. Atat timp cat este verificată sanitar-vetrinar nu este nicio problemă în a fi consumată”, ne-au spus reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Trichina este un vierme parazit care trăieşte în intestinele unor animale precum porci, porci mistreţi, urşi, şobolani etc putand trece şi la oameni. Ajuns în corpul uman parazitul cauzează dureri musculare, tulburări digestive şi febră. Sezonul de vanătoare la mistreţi a început în august 2012 şi s-a încheiat pe 15 februarie 2013. (Sorin TUDOSE)