Social

Afecţiunile respiratorii, cauza celor mai multor decese la bebeluşi

Raluca Manolache
16 feb 2013 1403 vizualizări
Dacă o parte dintre bebeluşi au decedat în maternitate, alţii au murit după ce au fost luaţi de părinţi acasă

Mai mulţi bebeluşi morţi. Neglijenţa, lipsa educaţiei, o nutriţie neadecvată a mamei şi copilului sunt doar cateva dintre cauzele care au dus la creşterea mortalităţii infantile în Vrancea. Dacă în urmă cu doi ani în judeţ s-a atins recordul istoric în ceea ce priveşte cele mai puţine decese în randul copiilor cu varsta cuprinsă între 0 – 1 an, anul trecut situaţia s-a schimbat. Aceasta în condiţiile în care specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au constatat că anul trecut 29 de bebeluşi s-au stins mult prea devreme din cauza problemelor de sănătate. Dacă o parte dintre bebeluşi au decedat în maternitate, alţii au murit după ce au fost luaţi de părinţi acasă. Situaţia este şi mai îngrijorătoare în condiţiile în care 15 copii au decedat în primele 28 de zile de viaţă. De asemenea, nouă dintre decese s-au înregistrat după ce copiii au fost preluaţi din maternitate şi din cauza vremii nefavorabile s-au îmbolnăvit. Decesele au fost înregistrate în localităţile Gugeşti, Suraia, Poiana Cristei, Slobozia Bradului, Sihlea, Domneşti, Nistoreşti. Dr. Alin Lazea, consilier la DSP Vrancea pe problematica mamei şi copilului, spune că cele mai multe decese au fost înregistrate în februarie, martie şi noiembrie, decembrie.  “Mortalitatea infantilă a crescut în 2012 după recordul istoric al anului 2011, dar creşterea nu este prea mare, de la 7,1‰ la 8,2‰. Sperăm să ne încadrăm sub nivelul mortalităţii pe ţară. Mamele ar trebui să ştie că fumatul este interzis pe timpul sarcinii. O gravidă care fumează peste 10 ţigări pe zi în timpul sarcinii va naşte un copil cu măcar 500 g mai puţin. Fumatul este un motiv de apariţie a prematurilor. Alte motive mai pot fi alimentaţia deficitară, atat cantitativ, cat şi calitativ, şi regimul de activitate al femeii gravide mai ales în ultimul trimestru de sarcină, trebuie respectat concediul prenatal”, a menţionat dr. Alin Lazea. Au mai fost însă şi situaţii în care micuţii au decedat din cauza malformaţiilor congenitale cu care s-au născut sau din cauza greutăţii foarte mici de la naştere. Medicii atrag atenţia că multe dintre decesele bebeluşilor pot fi prevenite dacă gravida merge regulat la controale medicale şi învaţă tot ceea ce trebuie să facă pentru a creşte un copil sănătos. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.