Social

Medierea în cazul violurilor ridică controverse

Gabriel Sava
3 feb 2013 20579 vizualizări
“Cum să stau la 1 m distanţă de un violator încercand să-i explic cu diplomaţie beneficiile medierii”, se întreabă mediatorul Cătălina Anghene

Mai multe asociaţii pentru drepturile femeilor au protestat în ultima perioadă faţă de scoaterea violului din lista acţiunilor asupra cărora se poate efectua o şedinţă de informare privind medierea. ONG-urile de profil susţin că “prin includerea violului în Legea Medierii se dă încă un semnal de permisivitate faţă de o faptă penală gravă şi i se creează violatorului condiţii legale să scape de pedeapsă. Statul validează ideea conform căreia violul poate fi cumpărat, iar suferinţa victimelor tranzacţionată”. Legat de acest subiect, mediatorul focşănean Cătălina Anghene spune că procesul penal trebuie să contribuie la apărarea persoanei, a drepturilor şi libertătilor acesteia, iar medierea nu trebuie interpretată ca un factor de încurajare a elementelor infracţionale.

 

    Foto:Mediatorul focşănean Cătălina Anghene

Mediatorul spune că “victimele unui viol nu ar trebui obligate să vină la informarea privind medierea”. “Îşi cunosc drepturile dacă au apelat deja la organele judiciare sperand să-şi facă dreptate. De cele mai multe ori, dreptatea lor nu constă într-o reparaţie materială/financiară, ci urmăresc tragerea celui vinovat la răspundere penală. Personal, recunosc şi înţeleg pe deplin protestele acestor organizaţii pentru drepturile femeilor. Dacă ipotetic o victimă a unui viol m-ar contacta (în urma obligativităţii, după intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală), aş refuza-o, oricat de mult ar insista să o ajut. (...) Cum să stau la 1 m distanţă de un violator încercand să fiu neutră, echidistantă, explicandu-i cu diplomaţie beneficiile medierii, fără să mă gandesc că ar putea să-mi aplice şi mie aceeaşi lecţie???”, consideră mediatorul Cătălina Anghene, într-o postare mai amplă pe blogul catalinaanghene.blogspot.ro. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.