Social

Spitalele vor fi plătite în funcţie de clasificare

Raluca Manolache
3 feb 2013 1384 vizualizări
Autorităţile sanitare speră ca acest nou mod de decontare a serviciilor medicale să le aducă mai mulţi bani astfel încat bolnavii să nu mai fie puşi pe drumuri pentru a-şi cumpăra medicamente u la ora actuală, doar o mică parte din bugetul alocat spitalelor se consumă pentru medicamente

Spitalele de stat vor fi plătite din acest an în funcţie de clasificare. Se doreşte astfel o diferenţiere clară a sumelor alocate în funcţie de serviciile furnizate bolnavilor astfel încat tarifele pentru un caz să nu mai fie mai mici în spitalele de gradul I faţă de cele de gradul IV. Aşa se face că Ministerul Sănătăţii a anunţat că pentru spitalele din linia I, respectiv spitalele regionale de urgenţă, decontarea se va realiza la un tarif pe caz ponderat de 1.800 de lei. Pentru spitalele de suport, respectiv spitalele judeţene, cum este şi cazul celui de la Focşani, tariful va fi de 1.600 de lei, iar pentru spitalele specializate în tratamentul bolilor cronice, va fi de 1.380 de lei. Cu toate că în Vrancea spitalele au fost clasificate în categorii de rang inferior, respectiv III, IV şi V, modificarea tarifului pe caz ponderat va însemna, pentru unele dintre acestea, o majorare a bugetului. Aceasta în condiţiile în care pană în acest moment tariful pe caz ponderat stabilit pentru anul 2012 a fost de 1.444. În baza acestui tarif se calculează, conform unei formule a Ministerului Sănătăţii, cat primesc spitalele pentru bolnavii trataţi. „Va creşte tariful pe caz ponderat de la 1.444 lei la valorile anunţate de Ministerul Sănătăţii. Va fi o finanţare mai bună pe sistem DRG (caz rezolvat – n.r.) a spitalelor ceea ce va însemna atat o acoperire a tuturor cheltuielilor salariale, cat şi o achiziţie mai bună de medicamente”, a declarat Mihai Copaci, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea.


Prea puţini bani pentru cumpărarea medicamentelor


Autorităţile din Sănătate speră ca acest nou mod de decontare a serviciilor medicale să le aducă mai mulţi bani astfel încat bolnavii să nu mai fie puşi pe drumuri pentru a-şi cumpăra medicamente în momentul în care sunt internaţi în spital. Aceasta pentru că şi anul trecut majoritatea banilor alocaţi au mers pentru plata salariilor cadrelor medicale şi mai puţin pe achiziţionarea de medicamente. Situaţiile raportate de spitale la Direcţia de Sănătate Publică în primele nouă luni din anul 2012 arată că Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani dintr-un buget de 40,5 milioane lei doar 2,7 milioane lei au mers pe medicamente. Proporţia se păstrează şi la celelalte spitale. De exemplu, la Spitalul din Adjud dintr-un buget de 9,5 milioane lei au fost cumpărate medicamente în valoare de 811 mii lei, iar la Spitalul din Panciu dintr-un buget de 3 milioane lei s-au cheltuit 134 mii lei pentru pilule. Şi la Spitalul din Dumbrăveni, în primele nouă luni din 2012, dintr-un buget de 5 milioane s-au cheltuit doar 211 mii lei pentru medicamente, iar la Spitalul Vidra dintr-un buget de 2,5 milioane s-au cheltuit cu medicamentele 187 mii lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.