Social

Gerul şi neglijenţa l-au ucis pe micuţul de la Domneşti

Gabriel Sava
31 ian 2013 3191 vizualizări
Asta indică raportul medico-legal preliminar, iar procurorii confirmă că pe trupul copilului nu au fost găsite urme de violenţă u asistentul social de la Primăria Pufeşti susţine că părinţii n-au vrut să dea copilul în plasament

Primele informaţii de la Serviciul de Medicină Legală au indicat faptul că Petru Dochiţa, micuţul de doar şase luni decedat în cursul zilei de miercuri la Domneşti, ar fi murit din cauza frigului. Raportul complet urmează a fi finalizat, cel mai probabil, astăzi. “Avem cateva concluzii preliminare. Nu s-au evidenţiat urme de violenţă pe trupul copilului şi, cel mai probabil, decesul a fost cauzat de frig”, a declarat procurorul de caz Liviu Oprişan, de la Parchetul de pe langă Tribunalul Vrancea. Acesta a spus că măsura ocrotirii mamei, Atena Dochiţa, care are 16 ani şi jumătate, şi a celui de-al doilea copil va fi menţinută pe perioada anchetei. Adrian, copilul făcut de Atena la numai 13 ani, a fost ridicat de reprezentanţii de la Protecţia Copilului chiar din locuinţa în care a fost găsit mort fratele lui mai mic. Mizeria şi sărăcia din casa unde a decedat bebeluşul i-au impresionat şi pe anchetatori. Suspiciunile unui eventual omor au apărut după ce poliţiştii veniţi la faţa locului au observat că bebeluşul avea o rană la guriţă. Cea care a anunţat decesul bebeluşului a fost mama copilului, Atena Dochiţa, care se află de miercuri seara într-un centru de ocrotire aparţinand DGASPC Vrancea. Tanăra susţine că ar fi ieşit din locuinţă, iar în momentul în care s-a întors a constatat că micuţul nu mai mişcă. Din declaraţiile mamei minore şi a tatălui de 24 de ani a rezultat că micuţul nu ar fi fost supus unor rele tratamente. Dacă raportul medico-legal final va concluziona că bebeluşul a murit de frig sau pentru că a fost neglijat, părinţii ar putea fi traşi la răspundere.


Comunitatea acuză că bebeluşul era neglijat


Comunitatea a reacţionat şi a adus mai multe acuze atat celor doi părinţi, dar şi referentului social de la Primăria Pufeşti, pe care l-au acuzat de lipsă de interes în a soluţiona cu un eventual plasament cazul lui Petru Dochiţa. “Cand a venit de la închisoare (n.r.- Dumitru Năstase, concubinul mamei minore) a aflat că fata a făcut copilul care a murit cu altcineva. A chinuit-o pană s-a ajuns la nenorocirea asta, că el nu a vrut copilul. De-aia l-a lăsat să moară”, a spus o vecină a celor doi. Alţi vecini au făcut acuze şi mai dure susţinand că micuţul ar fi fost înfometat şi abuzat de concubinul mamei. Jenica Milea, asistentul social din Primărie, a confirmat că cei doi părinţi locuiau în condiţii precare. Aceasta susţine însă că micuţul nu ar fi fost neglijat. “După ce am fost sesizaţi, am mers la această familie chiar la sfarşitul lunii noiembrie. Erau mai mulţi care trăiau în acea locuinţă, în afara celor patru, părinţii şi cei doi copii,  în total circa 11-12 persoane. Familia avea însă o cameră separată, copilul era îngrijit şi hrănit, chiar dacă erau condiţii mai modeste. Fata (n.r.- mama minoră) a fost la noi în sistem pană în 2009. Părinţii nu au fost de acord să îşi dea copilul în plasament, mai realizau venituri de la pădure şi au susţinut că au cum să se îngrijească de amandoi copiii”, a declarat asistentul social Jenica Milea. Acesta a mai susţinut că se simte moral vinovată de cele întamplate, mai ales că este primul astfel de caz din comuna Pufeşti. Rămane de văzut ce vor decide şi anchetorii la momentul finalizării raportului medico-legal şi după ce vor fi audiaţi şi alţi martori în acest dosar. (Gabriel SAVA)

Copil de 6 luni mort într-o casă mizerabilă din Domneşti

 “Copilul a fost muşcat de caine”, a susţinut mama, în vreme ce vecinii spun că acesta ar fi fost agresat de concubinul femeii pe motiv că l-a adus pe lume cat el a fost în puşcărie

Un băieţel de 6 luni din satul Domneşti, comuna Pufeşti, a fost găsit mort în casă, ieri după-amiază. Faptul că una dintre buziţele bebeluşului era muşcată iar trupul părea chinuit le-a dat de gandit poliţiştilor din localitate care au solicitat ajutorul colegilor de la Criminalistică. Cea care a anunţat moartea bebeluşului este chiar mama copilului, în varstă de 16 ani şi jumătate, Atena Dochiţa. Tanăra susţine că ar fi ieşit din locuinţă, iar în momentul în care s-a întors a constatat că micuţul nu mai mişcă. Şi-ar fi aşteptat concubinul de la pădure şi apoi a anunţat decesul.

Foto:mama copilului, Atena Dochiţa

Vecinii au declarat l-ar fi auzit pe concubinul tinerei, Dumitru Năstase, de 24 de ani, văitandu-se că nu ştie ce să facă cu cel mic pentru că a murit în condiţii…suspecte. De altfel, întreaga comunitate este revoltată pentru că, spun oamenii, angajata primăriei care se ocupă de serviciile sociale, nu ar fi intervenit în nici un fel, deşi a fost sesizată. “Doamna Jenica de la primărie a venit o singură dată la familia asta şi a zis că ea nu are ce face. Dar nu a interesat-o, nu a văzut cum trăiesc oamenii ăştia acolo, unul peste altul, ca animalele?”, a declarat o vecină. Deşi iniţial s-a crezut că ar fi vorba de un omor, anchetatorii nu confirmă această variantă. “Deocamdată nu avem elementele săvarşirii unei infracţiuni, aşa cum s-a crezut iniţial, motiv pentru care dosarul se înregistrează ca “moarte suspectă”, în aşteptarea rezultatului medico-legal. Autopsia va avea loc joi”, ne-a spus Liviu Oprişan, procurorul care se ocupă de caz.



“A aflat că fata a făcut copilul cu altcineva şi s-a ajuns la nenorocire”


Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a dispus ca mama şi al doilea copil, în varstă de trei ani şi jumătate, să fie ţinuţi într-un centru special, chiar de seara trecută. Anchetatorii au luat declaraţii de la ambii părinţi, cat şi de la rudele care locuiau în aceeaşi cocioabă. Aceştia nu au confirmat exercitarea unor violenţe asupra copilului sau a mamei, deşi vecini spun că tanăra era bătută, iar copilul nu era îngrijit. “Cand a venit de la închisoare, a aflat că fata asta a făcut copilul ăsta care a murit cu altcineva. A chinuit-o pană s-a ajuns la nenorocirea asta, că el nu a vrut copilul. De-aia l-a lăsat să moară”, a spus o vecină a celor doi. Unul dintre bunicii tinerei mame a declarat că i s-a rupt sufletul că nepoata ei a ales să se ducă “în casa unui talhar”, unde nu avea condiţii. La randul său, mama a declarat că nu ştie ca micuţul să fi avut afecţiuni medicale. “Copilul a fost muşcat de caine”, a susţinut tană încercand să explice urmele de violenţă vizibile pe trupul micuţului. Cei de la Protecţia Copilului spun că micuţul trăia în condiţii precare, dar că acesta a fost găsit curat. În schimb, vecinii sunt convinşi că vinovat de moartea copilului ar fi concubinul mamei, eliberat în toamna anului trecut din penitenciar. Rămane de văzut dacă asistentul social din comună, comunitatea sau părinţii se fac vinovaţi în vreun fel de tragedia de ieri. (G. SAVA, D. CHIRIAC)




30.01.2013-ora19,30-Copil de cinci luni, găsit mort în casă

 

Un băieţel de cinci luni din satul Domneşti, comuna Pufeşti, a fost găsit mort în casă, azi după-amiază.

 

Mama copilului, în varstă de 16 ani, Atena Dochiţa, a anunţat poliţia despre decesul fiului său. Anchetatorii s-au deplasat la faţa locului şi au demarat cercetările în acest caz, bănuind că au de-a face cu o moarte suspectă. Pană în acest moment, oamenii legii nu au făcut nicio precizare legată de moartea băieţelului. În schimb, vecinii spun că vinovat de moartea copilului ar fi concubinul mamei, eliberat în toamna anului trecut din penitenciar. Localnici susţin că bărbatul l-a chinuit în mod constant pe micuţ, în condiţiile în care acesta susţine că baiatul ar fi fost conceput de mama sa cu un vecin cat el a fost în puşcărie. Anchetatorii urmează să certifice dacă varianta vecinilor este cea adevărată. Copilul trăia în condiţii mizere, după cum au observat şi anchetatorii. Vom reveni cu amănunte! (G. SAVA, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.