Social

Se termină banii europeni pentru agricultură

Mihai Boicu
21 ian 2013 1537 vizualizări
Doar cine a depus proiecte pană acum are şanse să mai obţină finanţare.Cele mai multe cereri sunt pentru fermele de subzistenţă, în vreme ce pentru irigaţii au fost depuse trei proiecte de cate un milion de euro

Fondurile europene pentru agricultură intră pe ultima sută de metri, înainte de adoptarea unei noi Politice Agricole Comune la nivelul Uniunii Europene, care este pusă la punct chiar în această perioadă. Ministerul Agriculturii vrea mai întai să finalize actualele dosare, pentru a vedea dacă după aceea vor mai rămane bani. “La această dată se fac eforturi pentru a finaliza evaluarea şi contractarea pentru proiectele depuse, pentru a nu se dezangaja fonduri. După aceea, dacă vor mai rămane bani se vor face regularizări, a declarat Gabriel Bărculescu, directorul Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Ultima zi de contractare este 30 noiembrie. La ora actuală mai sunt active cateva sesiuni de depunere de proiecte, cum ar fi la Măsura 125 şi Măsura 322. Ministerul Agriculturii are interesul să atragă proiecte cat mai multe pentru irigaţii (Măsura 125 a), precum şi la infrastructură (Măsura 322), întrucat acestea au valori mari. De altfel, termenele de depunere a dosarelor au fost prelungite. Gabriel Bărculescu spune că, în principiu, nici nu mai există nevoie de noi sesiuni de depunere de dosare. “Sunt proiecte deja depuse şi care nu au fost acceptate la finanţare. Nu este nevoie decat să fie luate în ordine descrescătoare. Acestea proiecte au fost deja evaluate”, a afirmat directorul OJPDRP. La irigaţii au fost depuse trei proiecte în valoare fiecare de cate 1 milion de euro de către asociaţiile de udători de la Măicăneşti – Năneşti, Tătăranu, precum şi de către societatea Agroind Doaga. În ceea ce priveşte Măsura 141, pentru ferme de subzistenţă, OJPDRP se află în grafic cu evaluarea dosarelor. La tranşa 3 au fost finalizate 598 din 630 de dosare, iar la tranşa 4 un număr de 204 din 480 de dosare. Aceasta înseamnă că, în principiu, banii ar trebui să ajungă fără probleme în conturile fermierilor verificaţi. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.