Social

Creşele trec în subordinea grădiniţelor

Ziarul de Vrancea
20 ian 2013 7318 vizualizări
O Hotărare de Guvern reglementează statutul creşelor care devin structuri ale grădiniţelor, dar finanţate de primării, aşa cum au mai fost în trecut.De educaţia antepreşcolarilor urmează să se ocupe cadre didactice.La acest moment creşele aparţin de serviciile sociale ale primăriilor

De la 1 septembrie 2013 creşele vor deveni structuri ale grădiniţelor, potrivit unei recente hotărari de guvern. Actul reglementează trecerea creşelor în subordinea Ministerului Educaţiei, intenţie mai veche, de altfel, a oficialilor acestui minister, prevăzută şi în Legea Educaţiei din 2011 care a introdus termenul de “antepreşcolar”. Potrivit H.G. 1252 din 12 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 8 din 7 ianuarie 2013, creşele pot funcţiona de sine stătătoare ori devin structuri de educaţie antepreşcolară ale grădiniţelor cu personalitate juridică. Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean s-au întalnit zilele trecute cu cei ai Primăriei Focşani stabilind ca cele două creşe din municipiu să devină structuri ale Grădiniţelor 1 şi 7, urmand ca aleşii locali să-şi dea acordul cu privire la acest aspect. “Se pregăteşte o hotărare de Consiliu Local prin care creşele vor fi alipite grădiniţelor: creşa din cartierul Sud la Grădiniţa 1, iar creşa de vizavi de Şcoala 10 va fi alipită Grădiniţei 7. Hotărarea însă va fi aplicată cu data de 1 septembrie 2013”, ne-a declarat Dan Cazaciuc, purtătorul de cuvant al Primăriei Focşani.


Grădiniţa 7 va recăpăta personalitatea juridică


Aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii pană în 2001, creşele aparţin în prezent de serviciile sociale ale autorităţilor locale, cele care le şi finanţează. Autorităţile locale nu vor scăpa cu totul de finanţarea creşelor, acestea urmand să aibă dublă subordonare. “Unităţile (n.r. creşele) fac parte atat din sistemul naţional de servicii sociale reglementat de Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, prin furnizarea de servicii de îngrijire şi supraveghere, cat şi din sistemul de învăţămant preuniversitar reglementat de Legea educaţiei nr. 1/2011, prin furnizare de servicii de educaţie timpurie antepreşcolară”, se arată la articolul 2 din H.G. 1252/2012. Noua organizare a creşelor va conduce la recăpătarea personalităţii juridice a Grădiniţei 7, după ce şi-a pierdut-o în toamna anului trecut cand a fost subordonată Şcolii ”Duiliu Zamfirescu” Focşani.


Salariaţii creşelor spun că “se procedează echitabil”


Finanţarea creşelor odată cu trecerea lor şi în subordinea Ministerului Educaţiei, va fi asigurată tot de administraţia locală, potrivit Legii Educaţiei.  Articolul 27, al. 3, din L 1/2011 prevede că “asigurarea personalului didactic necesar desfăşurării educaţiei antepreşcolare se face de către autorităţile publice locale, împreună cu inspectoratele şcolare, cu respectarea standardelor de calitate şi a legislaţiei în vigoare”. Cu toate acestea, reprezentanţii IŞJ ne-au precizat că nu ştiu exact cum se va proceda şi aşteaptă clarificări în acest sens de la MECTS. Grădiniţa 7 şi creşa vecină, care va deveni structură a acesteia, cooperează deja, la creşă funcţionand din anul 2006 o grupă de antepreşcolari la care sunt două cadre didactice. “Grupa este a creşei, iar cadrele didactice sunt ale noastre”, ne-a declarat educatoarea Valerica Popa, fostă directoare a Grădiniţei 7. Aceasta consideră că intrarea creşei în subordinea MECTS este o măsură binevenită pentru copii care pot beneficia de proces educativ. “Ar fi foarte bine dacă ne-am uni cu creşa pentru că în acest fel şi copiii de creşă vor beneficia de proces educativ. Bineînţeles că este nevoie şi de personal medical dar şi de îngrijire avand în vedere varsta pe care copiii de creşă o au. Cu această măsură cred că se procedează echitabil întrucat, odată cu introducerea clasei pregătitoare, noi suntem în pericol să ne pierdem posturile. Pentru a ni le menţine suntem nevoite să facem cursuri destul de costisitoare din propriul buzunar”, ne-a mai declarat Valerica Popa. În cele două creşe din Focşani sunt înscrişi peste 100 de copii, de care se ocupă în prezent, ca angajate ale Serviciului Public Local de Asistenţă Socială  ale Primăriei, asistente medicale şi infirmiere. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.