Social

Azilul de batrini, in continua constructie

Doina Ganea
4 sep 2006 942 vizualizări
De mai bine de 15 ani, cladirea Caminului de batrini din Focsani asteapta sa fie finalizata.

Primul corp construit in urma cu multi ani si care n-a fost folosit niciodata s-a degradat. De pe pereti si podea a fost scoasa sau sparta faianta si gresia, ferestrelele au fost sparte, timplaria a fost smulsa sau furata. Desi oficialii primariei pretind ca firma care a cistigat licitatia constructiei a asigurat paza in tot acest timp, o cladire noua s-a deteriorat sub ochii lor. La ora actuala, la Primaria Focsani sint peste 20 de cereri din partea unor persoane virstnice care au nevoie de un adapost la batrinete. 12 milioane RON este insa suma de care Primaria Focsani are nevoie pentru finalizarea Caminului. Potrivit viceprimarului Neagu Nistoroiu, investitia a fost proiectata pentru o capacitate de 100 de locuri de cazare, in 8 corpuri de cladire care urmau sa se intinda pe 0,2 hectare. Avind in vedere ca este destinata persoanelor in virsta, locatia are prevazute spatii pentru tratament, pentru recuperare, restaurant, pensiune, biblioteca, ateliere si spalatorie. Insa, desi lucrarile la azilul de batrini au fost demarate in 1991, nici pina acum ele nu sint finalizate. Din cele 8 corpuri de cladire, au fost construite in 15 ani doar doua, dar nici acestea nu sint gata. "La Corpul I al caminului, stadiul constructiei este aproape de final, dar nu e folosit pentru ca s-a degradat. La Corpul IV au fost gata structura si finisajele, iar in acest moment mai este necesara doar dotarea camerelor, bucatariei si restaurantului. Daca se vor asigura fonduri pentru aceste dotari, corpul IV poate fi dat in folosinta", a precizat viceprimarul municipiului, Neagu Nistoroiu. Potrivit acestuia, firma SCCM Vrancea s-a ocupat de constructia cladirii, din 1991 si pina acum, insa intre timp lucrarile au fost temporar abandonate din lipsa de finantare. Iar cum constructia s- a degradat in timp, pagubele vor fi suportate tot de constructor.

Finantarea constructiei Caminului de batrini a venit in mare parte de la guvern, prin Agentia Nationala a Persoanelor cu Handicap sau din Fondul "Solidaritatea". In acest an, Primaria Focsani a primit 1 milion RON de la bugetul local, numai pentru parcari si alei, si alti 60.000 RON pentru alimentarea cu energie electrica si gaze. Insa nimeni nu poate sti cind se vor mai aloca bani pentru continuarea lucrarilor la Azil. In aceste conditii, doar nepotii virstnicilor de azi mai pot spera ca lucrarile sa fie gata pina la pensionarea lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.