Criminalii de la Măicăneşti şi Obrejiţa, mai “tari” ca Poliţia şi Procuratura
Omorul de la Măicăneşti petrecut, cel mai probabil, în cursul zilei de 7 octombrie a anului trecut, nu a fost soluţionat nici în acest moment, la mai bine de trei luni de la data comiterii faptei. Gigel Toader, în varstă de 48 de ani, a fost găsit atunci mort în casă, cu urme de violenţă la nivelul capului. Familia victimei dar şi mai mulţi săteni şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o presupusă muşamalizare a omorului, mai ales că poliţiştii au un prim suspect. Acesta este un tanăr cu un comportament mai ciudat, care obişnuia să mănance şi să bea de la victima. Suspiciunile sunt alimentate şi de faptul că suspectul este fiul unui consilier comunal. “Bărbatul locuia singur, soţia sa fiind plecată din ţară. Acesta era cunoscut drept consumator de alcool. Trupul a fost găsit duminică seara de un vecin care îl tocmise la muncă. Victima fusese lovită în zona capului dar are şi o rană produsă prin înjunghiere la nivelul gatului”, a declarat la momentul începerii anchetei, procurorul Vasile Caştu. După trei luni se aşteaptă încă rezultatele probelor ADN, în condiţiile în care instituţia care ar trebui să dea un rezultat, respectiv Institutul Naţional de Medicină Legală, este aproape blocată de lipsa finanţărilor pentru plata acestor servicii.
“Probabil că se lucrează cu prea multă prudenţă”
Prim procurorul Ion Lefter, de la Parchetului de pe langă Tribunalul Vrancea, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că poliţiştii nu au reuşit să obţină încă suficiente probe pentru a-l reţine pe presupusul autor. “La momentul acesta ar fi trebuit să avem un suspect reţinut, probabil că se lucrează cu prea multă prudenţă”, a apreciat şeful procurorilor. Chiar dacă ancheta penală are un caracter nepublic, surse judiciare spun că ar exista dovezi suficiente pentru ca suspectul, de altfel singurul, să fi fost deja reţinut sau chiar arestat. Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale aşteaptă însă confirmarea “ştiinţifică” a prezenţei suspectului la faţa locului şi ca eventualele probe biologice de la locul faptei să facă legătura cu tanărul sau cu un alt suspect.
Tentativa de omor de la Obrejiţa, cu autor încă liber
O altă faptă de omor, din fericire doar în fază de tentativă, aşteaptă să fie soluţionată. Pe 4 noiembrie, la ora 0.30, două grupuri din care făceau parte aproximativ 20 de persoane, s-au încăierat la Obrejiţa. Ionel Maxim a fost lovit în cap, suferind un traumatism cranio-cerebral acut deschis, cu plagă contuză parietală stanga, fractură temporalo-parietală stangă şi hemoragie. În cursul aceleeaşi nopţi, victima a fost transferată la clinica de neurochirurgie “Bagdasar Arseni” din Bucureşti unde a fost salvată în urma unei intervenţii chirurgicale complexe. “La data de 4 noiembrie a.c., orele 00.55, L. Petrică, din comuna Obrejiţa a sesizat faptul în jurul orelor 00.30 a avut loc o altercaţie între C. Ion, C. Aurel, P. Sandu şi L. Petrică, C. Marius-Răzvan şi M. Ionel, altercaţie în urma căreia M. Ionel a fost lovit cu un lemn în zona capului, fiind transportat la Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon din Focşani, iar ulterior la Spitalul Bagdasar. (…)În urma analizării probatoriului administrat sub îndrumarea procurorului criminalist s-a stabilit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale tentativei la infracţiunea de omor calificat, cercetările în cauză fiind preluate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea”, a declarat la momentul comiterii faptei inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvant al Poliţiei. Iniţial s-a susţinut că bărbatul ar fi fost lovit cu o bată, după care anchetatorii au aflat că agresiunea s-ar fi produs cu un cric de maşină. Pană în prezent însă nu s-a confirmat, nici în acest caz, cu exactitate cine şi cu ce l-ar fi lovit pe Maxim. După mai multe serii de audieri, bănuielile procurorilor s-au oprit asupra a două persoane. Fapta fusese asumată iniţial de un tanăr care, ulterior a susţinut că nu fost el autorul tentativei la omor. Din probele stranse pană acum, oamenii legii nu au reuşit încă să stabilească cine este autorul şi nu au operat nici în acest caz vreo reţinere. (Gabriel SAVA)