Maternitatea morţii! Mamă şi prunc ”externaţi” în sicriu de la Spitalul Judeţean
O comisie de anchetă formată din membrii Colegiului Medicilor şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea ar urma să facă lumină în cazul mamei şi copilului decedaţi pe 28 decembrie în maternitatea Spitalului Judeţean din Focşani. Mama a trei copii din Boloteşti a decedat în timp ce încerca să aducă pe lume al patrulea membru al familiei. Ancheta ar urma să constate dacă este vorba despre o culpă medicală, în condiţiile în care se ştie cum sunt tratate femeile care vin să nască în spitalele noastre cu buzunarele goale. Aneta Pascalău, de 37 de ani, o femeie modestă, a murit vineri noapte, la cateva ore după ce, cu o sarcină la termen, s-a internat în secţia de ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani. Reprezentanţii unităţii spun că totul s-a întamplat la scurt timp după ce pacienta a fost consultată de medicul de gardă, dr. Ioan Plăcintă, şi a fost dusă în sala de travaliu unde urma să nască natural.
Moarta este de vină
Oficialii spitalului încearcă să dea vina pe mort şi susţin că pacienta nu ar fi fost monitorizată pe parcursul sarcinii, iar în ultimii ani a fost supusă mai multor întreruperi de sarcină. “După ce a fost dusă în sala de travaliu, pacienta a început să se simtă rău. A fost chemat şi medicul de gardă din secţia de terapie intensivă şi s-au făcut manevre de resuscitare. Medicii nu au putut să o salveze. Trupul femeii a fost dus la Serviciul de Medicină Legală unde urmează să se stabilească cauza decesului. Se va întruni şi o comisie formată din reprezentanţii Colegiului Medicilor şi ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a analiza ceea ce s-a întamplat”, s-a limitat să ne transmită prin intermediari directorul Spitalului. Decesul femeii a fost declarat la ora 20.55. Doctorii bănuiesc că femeia ar fi suferit un embolism amniotic. Embolia cu lichid amniotic poate surveni în timpul travaliului, iar simptomele principale sunt starea de şoc, precedată sau însoţită de dispnee, tuse, cianoză, agitaţie, anxietate, greţuri, vărsături, frisoane, uneori edem pulmonar, comă. Trupul femeii a ajuns pe masa medicilor legişti care trebuie să întocmească acum raportul privind cauza decesului. Astăzi, odată cu finalizarea mini-vacanţei de Revelion, urmează să se întrunească şi comisia de anchetă formată din membrii Colegiului Medicilor şi Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea. Această comisie urmează să analizeze ceea ce s-a întamplat în secţia de ginecologie.
Înmormantaţi în ultima zi din anul 2012
Gravida şi pruncul acesteia, care nu a mai putut fi salvat, au fost conduşi pe ultimul drum de cei dragi în ultima zi a anului 2012. Copilaşul a fost aşezat în acelaşi sicriu cu mama, la picioarele acesteia, iar înmormantarea s-a făcut cu sprijinul primăriei, parohiei şi al sătenilor din Pietroasa. Aneta Pascalău a lăsat în urmă un soţ şi trei băieţi îndoliaţi, cel mai mic de 8 ani. Edilul comunei Boloteşti, Ştefan Sîchin, spune că va ajuta şi susţine familia în continuare. “O să îl sprijin în continuare pentru că unul dintre copii este bolnav, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale în Italia”, a precizat Ştefan Sîchin. Membrii familiei urmează să afle în următoarele zile de la medicii legişti care a fost cauza decesului. Şi poliţiştii fac cercetări. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea a deschis o anchetă cu privire la moartea femeii după ce a fost sesizat de spital despre cele întamplate. Nu este pentru prima dată cand în secţia de ginecologie au fost semnalate morţi suspecte, iar cazurile au fost cercetate de autorităţi. Cu toate acestea, pană în acest moment nu a fost confirmat niciun caz ca fiind culpă medicală. (Raluca MANOLACHE)
Vocea cititorilor: ”Trebuie să bagi bani în toate buzunarele”
Materialul publicat de Ziarul de Vrancea în ediţia online privind decesul gravidei de la Boloteşti a strans multe reacţii de la cititori. Dacă unii au acuzat direct o culpă medicală, alţii au vorbit de atitudinea medicilor, de subfinanţarea şi neajunsurile sistemului medical. „Că au fost sau nu de vină medicii în cazul asta nu se stie… dar cert e că medicii nu îşi fac datoria. Este inadmisibil să ajungi la spital, la urgenţe cu maşina personală şi să nu fii luat în seamă... Mori acolo în faţa lor şi ei tot spun să aştepţi!”, susţine Alina într-un comentariu. „Un cetăţean scarbit” vorbeşte de o vină a sistemului corupt: „Peste tot trebuie sa dai spagă. Începand de la portar. Dacă în sistemul romanesc s-ar face curăţenie şi noi toţi care dăm pentru a ne vindeca sau a ne rezolva anumite probleme am avea curajul să-i înregistrăm, filmăm sau să-i denunţăm, am face puţină curăţenie”, a comentat acesta. O altă cititoare l-a acuzat direct pe medicul care a fost de gardă. „Dr. Placintă m-a lăsat neoperată o zi şi jumătate de noapte, avand sangerări pană la stadiul hemoragiei, deşi i-am plătit toate controalele. Este adevărat că nu i-am dat bani cand m-a internat. Evident aş fi făcut-o după naştere, aşa cum am şi făcut faţă de medicii de gardă care m-au operat. A trebuit să bag bani în toate buzunarele asistentelor şi infirmierelor care au trecut pe langă mine în sala de travaliu, la terapie intesivă şi pe secţia de neonatologie. Experienţa naşterii la spitalul din Focşani a fost traumatizantă. Ştiu sigur ca acest doctor va scăpa basma curată din această situaţie, dar sunt la fel de sigură că Dumnezeu ne va face dreptate tuturor celor care am trecut prin mana lui şi am fost tratate inuman!”, a cometat „mama”. Dana Ţ. B. este de părere însă că sarcina trebuia ţinută sub observaţie. ”Despre dr. Plăcintă nu pot spune nimic de rău, am fost operată de dansul şi a fost un doctor extraordinar. Nu pot să-l judec deoarece a fost foarte grijuliu şi atent, dar trebuie să acordăm mai multă atenţie sănătăţii noastre! Condoleanţe familiei! Copilaşilor... săracii....”, scrie cititoarea noastră. Mai justiţiari, alţi cititori cer să se facă investigaţii serioase asupra acestui caz. ”Se ştie prea bine cum funcţionează medicii din Romania.... toţi sunt atenţi şi grijulii doar dacă şi pacientul sau familia acestuia dispun de resurse financiare, în caz contrar se moare cu zile! As avea doar două intrebări pentru medicul care a preluat-o în acea zi blestemată: 1. I s-a făcut imediat ecografie? şi 2. A avut parte de monitorizare pe perioada travaliului? Şi dacă da... care erau valorile? A nu se uita că au trebuit să treacă totuşi nişte ore.... ce s-a întamplat cu adevărat pe parcursul acelor ore? A fost cumva lasată în sala de travaliu şi atat?”, se întreabă cititoarea noastră Daniela Constantin. (G. SAVA)