Social

Frig de îngheaţă pietrele: temperaturile vor ajunge şi la -15 grade

Raluca Manolache
12 dec 2012 1100 vizualizări
Pe timpul nopţii va fi cel mai frig. Principala afecţiune provocată de ger este hipotermia

Iarna îşi intră în drepturi. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteorologică de ger şi viscol. Aceasta este valabilă pană sambătă dimineaţă. „În după-amiaza zilei de miercuri şi în cursul nopţii de miercuri spre joi, vântul va continua să prezinte intensificări în nord-estul, centrul ţării şi la munte, dar mai ales în regiunile sudice, spulberând sau viscolind zăpada. Începând de joi vremea se va răci treptat, devenind deosebit de rece, geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în cursul nopţii de joi spre vineri, cu precădere în nord-estul, centrul şi sudul ţării, unde minimele vor coborî frecvent sub -15 grade, până în jurul valorii de -26 de grade în estul Transilvaniei. Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor situa, în general, între -10 şi 0 grade”, au anunţat meteorologii.

Medicii atrag atenţia că principala afecţiune provocată de ger este hipotermia. Aceasta apare atunci cand temperatura corpului ajunge la un punct critic, adică se răceşte sub 35 de grade Celsius. La această temperatură sau mai joasă funcţiile organismului încetinesc. Pentru a evita astfel de situaţii medicii le recomandă în special bătranilor să evite deplasările şi expunerea la frig.  În cazul în care trebuie să iasă din casă, aceştia trebuie să se îmbrace cat mai gros, să poarte căciuli şi mănuşi. De asemenea, se recomandă consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume, evitarea consumului de băuturi alcoolice, dar şi încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.