Social

La azilul de noapte al Crucii Roşii, sărmanii fără casă dorm chiar şi pe jos

Ziarul de Vrancea
12 dec 2012 2375 vizualizări
Adăpostul pentru oamenii străzii este supraaglomerat. Si în acest an se doarme pe holuri sau pe scări. Odată cu răcirea vremii, încep şi acţiunile pe timp de noapte de căutare a oamenilor fără adăpost

Oamenii străzii au luat cu asalt Adăpostul de noapte “Sfantul Nicolae cel Nou” al Crucii Roşii. Frigul de afară i-a strans pe cei care îşi trăiesc viaţa pe străzi în acest adăpost, unde au mancare şi căldură. Numai că paturile sunt puţine, doar  20. Numărul celor care au nevoie de un acoperiş deasupra capului a depăşit 30 de persoane. Pentru că este singurul adăpost pentru aceşti oameni, soluţia de avarie a fost să fie amenajate locuri de dormit oriunde în clădirea Crucii Roşii. Se doarme pe scări, în baie, pe holuri. Directorul Crucii Roşii Focşani spune că nu poate să îi lase pe stradă. Cel mai tanăr om al străzii are 27 de ani, iar cel mai bătran se apropie de 70 de ani. “Majoritatea sunt din Focşani. Au venit doi tineri care ne-au spus că vor rămane pe străzi, au stat în chirie, acum nu mai au bani să o plătească. Altul a venit la muncă cu ziua în Vrancea, nu a fost plătit şi a rămas pe drumuri. I-am găzduit două zile. Sunt multe situaţii cu care ne confruntăm zilnic, pare că vin tot mai mulţi şi deja nu mai sunt locuri”, ne-a spus Elena Băsaru, administratorul Adăpostului de noapte “Sfantul Nicolae cel Nou”.

Programul adăpostului este zilnic, de la ora 18.00 şi pană a doua zi la ora 7.00. Oamenii străzii primesc şi o masă caldă de la Crucea Roşie. Consilierii locali au aprobat de curand amenajarea unui al doilea adăpost pentru oamenii străzii în cartierul Bahne din Focşani, cu bani de la Ministerul Muncii şi de la bugetul local. Acesta va fi amenajat în incinta punctului termic 43 din Bahne şi va avea o capacitate de 20 de paturi.

Oamenii fără adăpost, stranşi de pe străzi

FOTO: La azilul de noapte al Crucii Roşii, sărmanii fără casă dorm chiar şi pe jos

Odată cu instalarea vremii geroase şi autorităţile se mobilizează. Cadrele medicale de la Ambulanţă, pompierii, dar şi poliţiştii vor începe acţiunile pentru identificarea persoanelor a căror stare de sănătate poate fi afectată de gerul de afară şi care locuiesc în stradă. Astfel de acţiuni se vor realiza, deşi Vrancea nu a fost nominalizată printre judeţele aflate în aceste zile sub asediul gerului. „De miercuri seara vom face un plan de patrulare cu Poliţia şi ISU, în cazul în care vor fi înregistrate temperaturi foarte scăzute, pentru identificarea persoanelor fără adăpost şi transportul lor fie la UPU, fie la adăposturile de noapte de pe raza oraşului Focşani”, a precizat dr. Vitalie Beţişor, managerul de la Ambulanţă. Şi paramedicii de la ISU sunt pregătiţi să intervină. Trei maşini vor interveni pe timpul nopţii în momentul în care se va instala codul galben de ger.

Frigul vă poate lăsa fără picioare

Dr. Vitalie Beţişor recomandă populaţiei să evite expunerea prelungită la temperaturi scăzute şi deplasările în spaţii deschise. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandat ca oamenii să se protejeze cu haine călduroase şi confortabile, musai cu mănuşi, fular şi căciulă. Este recomandat ca persoanele varstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. Medicii spun că în iernile trecute au fost pacienţi cărora le-au fost amputate picioarele din cauza degerăturilor netratate. (R. MANOLACHE, A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alinthatatha, acum 4151 zile, 10 ore, 44 minute, 27 secunde
In Primul rand Se numeste ADAPOST DE NOAPTE nu AZIL DE NOAPTE si in al doilea rand pe administrator o cheama BATARU nu BASARU, asa ca pe viitor fii mai atent la articolele pe care le scrii
alinthatatha, acum 4151 zile, 10 ore, 57 minute, 27 secunde
In Primul rand Se numeste ADAPOST DE NOAPTE nu AZIL DE NOAPTE si in al doi-lea rand pe administrator o cheama BATARU nu BASARU asa ca pe viitor fii mai atent la articolele pe care le scrii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.