Social

16 filme “traduse” pentru nevăzători

Sorin Tudose
3 dec 2012 3000 vizualizări
Un prim astfel de film este filmul romantic “Bună! Ce faci?” care a fost inclus în proiectul “Caravana cinematografică pentru nevăzători”

Fundaţia “Cartea Călătoare” din Focşani derulează pană la sfarşitul anului viitor proiectul “Caravana cinematografică pentru nevăzători”, program prin care se urmăreşte ca persoanele cu deficienţe de vedere să aibă acces la lumea filmului. În cadrul proiectului vor fi accesibilizate 16 filme de lung metraj urmand apoi ca ele să fie proiectate în cinematografe. “Pentru prima dată în România nevăzătorii din întreaga ţară vor putea viziona filme cu descriere audio în cinematografe. Aceste proiecţii vor reprezenta o oportunitate pentru persoanele cu deficienţe de vedere de a se bucura de un film în condiţii normale mergând la cinematograf, dar şi o şansă de informare, conştientizare şi sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica nevăzătorilor. Pe parcursul proiectului vom organiza şi o caravană cinematografică cu filmele realizate în biblioteci publice din ţară, filiale ale Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi licee pentru deficienţi de vedere. Proiectul, derulat în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, este realizat cu sprijinul Fundaţiei Orange România care oferă o finanţare de 28.930 Euro”, transmite Fundaţia “Cartea Călătoare”, înfiinţată de un informatician fără vedere din judeţul nostru.

Un prim eveniment venit în sprijinul nevăzătorilor s-a consumat ieri la Biblioteca Naţională a Romaniei cand s-a proiectat pelicula romanească “Bună! Ce faci?” în regia lui Alexandru Maftei. „Bună! Ce faci?" este povestea a doi soţi care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. Fiecare dintre ei îşi caută iubirea în altă parte şi, după câteva nopţi de chat nebun, amândoi sunt convinşi că şi-au găsit amantul perfect pe net. Atracţia pentru iubitul virtual e tulburată de sentimentul de vinovăţie, însă nici unul nu bănuieşte că partenerul de care s-a îndrăgostit pe Internet nu e deloc un necunoscut. Nevăzătorii ascultă în căşti explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cat mai bună a proiecţiei. Accesibilizarea presupune ca o persoană cu o dicţie bună şi un timbru vocal plăcut să descrie oral acţiunea filmului. Ulterior nevăzătorii ascultă înregistrarea concomitent cu filmul ce rulează în cinema. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.