Social

VIDEO!!!!Vieţi conectate la rinichiul artificial: Cod de conduită pentru pacienţii dependenţi de aparatul de dializă

Raluca Manolache
20 nov 2012 8525 vizualizări
Pacienţii vranceni dependenţi de hemodialiază fac naveta şi de trei ori pe săptămană la Focşani pentru că viaţa lor depinde de aparatul de filtrat sangele. Pentru şansa la o viaţă normală aproape toţi bolnavii se regăsesc pe o listă de aşteptare pentru transplant. Autorităţile au aprobat ieri normele de conduită pentru bolnavul dializat în caz de dezastru natural

 “Condamnaţi” la dializă! Aproape 200 de persoane care suferă de afecţiuni ale rinichilor sunt ţinute în viaţă datorită aparatelor de dializă. În Vrancea, dializaţii sunt trataţi la Centrul de Nefrologie şi Dializă IHS (Internaţional Healthcare Systems) Focşani, o investiţie de aproape 2,9 milioane de euro făcută de o companie privată care a preluat de la stat aceste servicii în mai multe judeţe. Ieri, reprezentanţii centrului au decis să prezinte autorităţilor locale de ce facilităţi beneficiază bolnavii care duc în fiecare zi o luptă pentru supravieţuire. Prefectul judeţului Cătălin Kanty Popescu a vizitat Centrul şi a putut vedea în ce condiţii sunt trataţi pacienţii. Cei 141 de pacienţi care fac hemodialiază fac naveta şi de trei ori pe săptămană la Focşani pentru că viaţa lor depinde de aparatul de dializă, care suplineşte funcţiile rinichiului. Aceasta pentru că un bolnav de insuficienţă renală cronică trebuie să stea în jur de 18 ore pe săptămană la aparatul de filtrat sangele. Şi transportul înspre şi dinspre centru este asigurat de către o firmă privată de transport medical. Mai sunt însă şi aproximativ 50 de persoane care fac hemodializă peritoneală şi vin la Centrul de Dializă IHS odată pe lună pentru evaluare. Pentru şansa la o viaţă normală aproape toţi bolnavii se regăsesc pe o listă de aşteptare pentru transplant. Anul acesta însă doar două paciente ale Centrului au avut şansa să beneficieze de un transplant renal. Intervenţia a fost făcută de medicii din Bucureşti.

Dializaţii adăpostiţi de nămeţi la spitale

Bolnavii care fac dializă vor fi adăpostiţi de nămeţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni şi Spitalul Municipal Adjud, în cazul în care iarna va fi din nou aprigă iar drumurile se vor bloca. Unităţile au încheiat un protocol de colaborare cu Centrul privat de Dializă astfel încat bolnavii dependenţi de dializă să fie evacuaţi din timp şi internaţi în cazul unei atenţionări de ninsori. În cadrul comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă organizat ieri s-au aprobat normele de conduită pentru bolnavul dializat în cazul dezastrelor şi a calamităţilor naturale, mai ales că iarna trecută au fost probleme cu unii dintre aceştia. Astfel, în momentul avertizării pacientului, acesta trebuie să se pregătească pentru transport avand asupra sa un act de identitate şi tratamentul medicamentos pentru o perioadă de minimum 10 zile, să se prezinte la data, locul şi ora indicată de personalul centrului medical, în vederea efectuării transportului la centrul de dializă, iar la urcarea în autovehicul, ambulanţă, pacientul va respecta instrucţiunile personalului de la bord. De asemenea, bolnavul are obligaţia de a avea un comportament şi conduită civilizată. În cazul în care pacientul refuză să fie internat în baza unei declaraţii pe propria răspundere şi se întoarce în zona calamitată, va suporta cheltuielile pentru o a doua mobilizare în vederea salvării acestuia din zona afectată pentru a fi adus la tratament. Iarna trecută mai mulţi bolnavi au avut probleme întrucat au refuzat să rămană internaţi în spital pe perioada codurilor portocalii de viscol şi ninsori. A fost nevoie de intervenţia elicopterelor Unităţii Speciale de Aviaţie pentru ca unii dintre aceştia să ajungă la dializă în timp util. (Raluca MANOLACHE)

Pe pagina webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea în ce condiţii sunt trataţi bolnavii dependenţi de dializă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
........, acum 4145 zile, 10 ore, 45 minute, 25 secunde
Si cum procedam ??? Mergi la sectia din spital , unde Ana sefa sectiei sa ne lase fara banii si lucrurile din bagaje ??? Nu se stie ce hoata e sefa sectiei ???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.