Social

Reţeta electronică, un lung şir de erori!

Raluca Manolache
18 nov 2012 1386 vizualizări
Există şi situaţii în care medicul află, interogand SIUI, că pacientul care solicită un serviciu medical, ar fi de fapt decedat

Erori la sistemul de eliberare al reţetelor electronice. Medicii de familie, care au adoptat din luna iulie noua metodă electronică de prescriere a reţetelor, au constatat mai multe erori în utilizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Prescripţie Electronică. Astfel, doctorii de familie au constatat că în foarte multe situaţii serverul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) conţine date eronate cu privire la calitatea de asigurat a pacienţilor. Elevii care au împlinit 18 ani apar neasiguraţi, deşi conform legii, răman asiguraţi dacă îşi continuă şcolarizarea, pană la 26 ani, pensionari cu pensii sub 700 lei apar ca pensionari obişnuiţi, cu pensii peste 700 lei, nou-născuţii sunt validaţi în sistem abia după a doua lună, astfel încat nu pot beneficia de servicii în sistemul de asigurări în primele două, trei luni de viaţă şi nici serviciile acordate acestora nu pot fi decontate conform legii, către furnizori. Există şi situaţii în care medicul află interogand SIUI că pacientul care solicită un serviciu medical ar fi de fapt decedat. “Toate aceste date eronate pun medicul în imposibilitatea de a elibera reţeta electronică. Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică (SIPE) verifică în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) categoria de asigurat a fiecărui pacient şi o preia în reţeta electronică automat. Tot ceea ce nu corespunde SIUI apare ca eroare şi nu permite eliberarea reţetei, fie în cabinet, fie în farmacii. Pacientul este împiedicat astfel de SIUI să beneficieze de drepturile sale de asigurat, fiind obligat să meargă la ghişeul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru clarificarea situaţiei. Din păcate, de cele mai multe ori, rezolvarea situaţiei este temporară”, se arată într-un comunicat emis de Societatea Naţională a Medicilor de Familie şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie. Mai sunt însă întampinate probleme legate de verificarea şi înregistrarea unei reţete electronice pentru că sistemul uneori nu răspunde şi dă eroare. Medicul Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, spune că odată cu introducerea acestei reţete “s-a eliminat acea suspiciune că medicii de familie fură sistemul”. Doctorii au semnalat aceste probleme pentru că de la 1 ianuarie 2013 reţeta electronică va deveni singura modalitate de obţinere a medicamentelor şi toate problemele trebuie rezolvate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.