Social

Începe Postul Crăciunului

Valentin Muscă
13 nov 2012 1687 vizualizări
Postul este o perioadă de iluminare a sufletului şi de limpezire a minţii, iar adevăraţii postitori se văd pe chipurile lor. Inainte de toate, postul este o transformare interioară, îndepărtarea gândurilor rele, sprijinirea săracilor şi împăcarea cu cei carora le-am greşit

Pe 14 noiembrie, de ziua pomenirii Sfântului Grigorie Palama, creştinii intră în Postul Crăciunului, numit şi Postul Naşterii Domnului, o perioadă de şase săptămâni în care credincioşii încearcă să se apropie sufleteşte de primirea magilor de la Rasărit care aduc vestea Naşterii Fiului Omului. Faţă de asprimea Postului Paştelui, postul care ne pregăteşte pentru întâmpinarea pruncului Iisus în ieslea din Bethleem este îndulcit prin dese dezlegări la ulei, vin şi peşte, astfel încât creştinii îl ţin cu mai multă uşurinţă. Cele 40 de zile sunt marcate de mai multe sărbători religioase, începând cu prima zi a postului când Biserica a rânduit să fie prăznuit unul din cei mai profunzi teologi bizantini – Grigorie Palama. Joi, îl pomenim pe Sfântul Paisie de la Neamţ, marele ucenic al Sfântului Vasile de la Poiana Mărului, pe 21 noiembrie avem Ovidenia – Întâmpinarea Maicii Domnului, pe 23 noiembrie un sfânt român – Antonie de la Iezeru, ca în ultimea vineri din lună, pe 30 noiembrie să-i pomenim pe Apostolul Andrei şi pe Mitropolitul transilvănean Andrei şaguna. Pe 3 decembrie în pomenim pe Sfântul Gheorghe de la Cernica, unul din marii duhovnici români, pe 4 este ziua marelui teolog Ioan Damaschin, pe 6 decembrie ocrotitorul celor săraci – Sfântul Nicolae, vineri 7 decembrie Sfânta Filofteia de la Argeş, pe 12 Sfântul Spiridon, pe 13 Sfântul Dosoftei Mitropolitul Moldovei, pe 18 Cuviosul Daniil Sihastrul, duhovnicul domnitorului Stefan cel Mare şi în sfârşit pe 22 decembrie pe românul Petru Movilă, Miropolitul Kievului.

Cât despre post, acesta nu este o perioadă de privaţiuni impuse şi de frustrări cotidiene în faţa galantarelor din magazinele alimentare. Postul este, înainte de toate, o transformare interioară, îndepărtarea gândurilor rele, sprijinirea săracilor, împăcarea cu cei cărora le-am greşit şi iertarea tuturor. Pe fondul acestei transformări sufleteşti ajungem la postul alimentar, care vine de la sine şi nu este decât una de feţele văzute ale postului şi o consecinţă a ceea ce teologii numesc metanoia. Este bine de reţinut că postul nu este simpla oprire de la consumarea anumitor alimente şi folosirea de substitute gen „pate de post”, „salam de post”, „brânză de post” etc. şi pentru că postul este la modă şi toate cucoanele bugetare merg la „servici” (sic!) cu mâncare de post în geanta de firmă, să vadă vecinele că postesc.

În aceeaşi ordine de idei, mai trebuie ştiut că postul nu este o mândrie şi nu trebuie să ştie vecina de birou că postim sau să afişăm mutre mohorâte şi ipocrite. Postul este o perioadă de iluminare a sufletului şi de limpezire a minţii, iar adevăraţii postitori se văd pe chipurile lor şi în lumina din ochi acestora. Cu cât suntem mai ipocriţi şi ne afişăm mutrele cernite, cu atât ne aflăm departe de post şi de transformarea interioară pe care o realizează postul în viaţa credincioşilor. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.